De betekenis van web hosting
Web hosting is simpelweg gezegd een service die ruimte aanbiedt waarop je website kan draaien. Elke website draait op een server en deze server, ‘host’ dus de website. De kwaliteit van deze server hangt af van de web host en het hosting pakket dat je kiest. Is de server betrouwbaar en goed beveiligd? Is de website altijd toegankelijk? En zo zijn er nog meer criteria waar op gelet moet worden.
Web hosting terminologie
Wanneer u voor het eerst te maken krijgt met web hosting, zult u meerdere termen tegenkomen. Sommige van deze termen zult u al kennen, andere nog niet. Daarom zetten we hieronder de meest voorkomende termen op een rijtje.
- E-mail:
Bij elk web hosting pakket zitten standaard één of meerdere e-mailadressen. Het gedeelte voor de @ mag je zelf bepalen (.....@) en het laatste gedeelte van je e-mailadres wordt bepaald door de host waarbij je jouw pakket hebt afgesloten (vb. @eigen-domein.com).
- Spamfilter:
Bij e-mailadressen van hosting providers zit doorgaans een standaard spamfilter. Deze filtert ongenodigde mail/ reclame naar de spamfolder. Soms is de standaardversie niet voldoende en kun je gebruik maken van betere spamfilters die door je host worden aangeboden.
- Domeinnaam:
Een belangrijk punt om te onthouden, is dat de hosting van je website en de domeinnaam los van elkaar staan. Je kunt een domeinnaam registreren zonder dat er een hosting aan gekoppeld wordt of website op geplaatst wordt, maar je kunt nooit een website maken of hosting koppelen zonder een domeinnaam. Alles begint dus bij de domeinnaam.
- FTP:
FTP staat voor File Transfer Protocol. Wanneer je toegang hebt tot de FTP van je website, is het mogelijk om bestanden direct aan te passen. Ook is het met FTP mogelijk om bestanden tussen computers uit te wisselen. Via FTP krijg je ook toegang tot mappen met daarin alle bestanden die jouw website vormen, zoals HTML, CSS, JS, PHP, etc.
- Back-up:
Een back-up is kortgezegd een reservekopie van je website. De professionaliteit en kwaliteit van een hostingpartij is vaak te zien aan wat zij doen met back-ups. Let op de hoeveelheid back-ups die zij maken en ook voor hoelang deze bewaard worden.
Vond je dit een interessant artikel en wil je doorlezen over andere onderwerpen? Lees dan ook een hoe je de juiste studiohoofdtelefoon kiest voor te mixen en masteren!