De helende krachten van bos zuurzak
Een zuurzak is een grote vrucht die tot 6 kilo kan groeien. Een zuurzak komt oorspronkelijk enkel in Midden-Amerika en op de Caraïbische eilanden voor. Tegenwoordig komt de zuurzak ook voor in Zuid-Amerika. Steeds later werd de zuurzak herverspreid. Zo zorgden Portugezen ervoor dat de zuurzak naar Afrika kwam en brachten Nederlanders de zuurzak naar Indonesië. De bladeren van een zuurzak worden gebruikt tegen verschillende kwaaltjes. Denk hierbij aan depressiviteit, slapeloosheid en verwardheid. De boom van een zuurzak wordt niet erg groot. Deze wordt ongeveer rond de 10 meter. Deze plant heet van oorsprong Annona Muricata. In het Surinaams-Nederlands heet de plant zuurzak of prickelappel. Dat laatste komt uiteraard doordat er stekels op de schil zitten. De Nederlandse naam zuurzak werd door de Engelsen vertaald naar Soursop. Wilt u meer weten over bos zuurzak? Lees dan gerust verder!
Gebruik bos zuurzak
Surinamers gebruikten niet alleen de vrucht, maar ook de bladeren van deze vrucht. De bladeren hebben namelijk geneeskrachten die voor verschillende doelen werkt. De bladeren helpen ook tegen een depressie. Dit komt doordat de bladeren een slaapwekkende, kalmerende en krampwerende werking hebben. Mensen doen soms ook hun kussen vullen met zuurzak bladeren. Dit biedt de voordelen van de al genoemde voordelen. Een bos zuurzak wordt ook gebruikt in combinatie met koud water tegen hoofdpijn, hoge bloeddruk, koorts en hartproblemen. Daarnaast kan er ook van een bos zuurzak thee gemaakt worden. De anti depressieve werking van zuurzak blad is in enkele wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Er zit namelijk een aantal anti-depressieve alkaloïden in.
De medicinale kracht
De zuurzak is lastig te verkrijgen in Nederland, echter kunt u een bos zuurzak steeds vaker in andere landen vinden. Over de vrucht zelf is weinig bekend qua medicinale werkingen. Er is enkel bekend dat deze vrucht helpt tegen veel lichamelijke kwaaltjes zoals de meeste vruchten. Daarnaast doet de vrucht ook dorst lessen. Voor uitwendig gebruikt zijn er verschillende manieren om de vrucht te gebruiken. Zoals het vermengen met water en op voeten en handen smeren. Dit zorgt ervoor dat het zweet van de handen en voeten gereduceerd wordt. Daarnaast worden onrijpe vruchten geraspt, vermengd met water, olie en azijn om het als kompres op ontstoken gewrichten te leggen. Het geheel wordt met pankuku- of blad van de noni- of Indische moerbeiboom afgedekt.