Doden aantal door brand

Er vallen nog steeds veel doden door woningbranden in Nederland en andere landen. In 2018 zijn er 33 doden gevallen bij een woningbrand, dit zijn er 33 teveel. Tegenwoordig zijn er zo veel producten op de markt die je kunnen beschermen denk hierbij aan een brand alarm, de beste rookmelders en nog meer producten. Gelukkig is het vanaf 2022 in Nederland verplicht om een rookmelder in huis te hebben. In België is dit al vanaf 2020. De landen hopen door de rookmelders te verplichten het doden aantal terug te doen dringen. Sinds 2003 zijn rookmelders al verplicht in nieuwbouwhuizen. De laatste jaren klinkt de roep steeds luider om rookmelders óók in bestaande huizen te verplichten. Door zo’n verplichting kunnen jaarlijks dertien minder doden vallen bij woningbranden blijkt uit een onderzoek.
Wat is een rookmelder?
Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rook van een brand of andere rook. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal. Rookmelders kunnen ook in verbinding staan met een meldcentrale waardoor een beveiligingsbedrijf of de brandweer automatisch wordt gewaarschuwd als er brand in een huis is. Dit is handig, maar er wordt hierdoor ook vaak vals alarm gegeven, soms gaan rookmelders ook af als er rook van bijvoorbeeld verbrand eten komt. Bij sommige rookmelders is het mogelijk deze aan elkaar te koppelen zodat alle rookmelders een alarmsignaal afgeven als één van de beste rookmelders een brand detecteert.
Voordelen van rookmelders
Extra veiligheid: Sommige materialen branden zonder rook te produceren. Gelukkig bestaan er ook slimme brandmelders die niet alleen rook, maar ook de temperatuur meten. Zodat je zeker weet dat een brand zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd. Een veilig idee. Geen vals alarm meer: Je kunt de gevoeligheid van de sensor kalibreren. Dit is bijvoorbeeld handig in de keuken, waar een te gevoelige sensor het alarm al laat afgaan als je vlees braadt. Door de sensor minder gevoelig af te stellen, voorkom je irritante en stressvolle valse alarmen. In andere ruimtes zet je de sensor juist op de hoogste gevoeligheid, voor maximale veiligheid.