Help, mijn werkgever betaald mijn loon niet uit!
Het kan zijn dat jij gewerkt hebt, maar je hebt geen betaling voor dit werk ontvangen. Hierdoor kan je in de problemen komen met het betalen van je rekeningen of iets dergelijks.
Werken geeft natuurlijk voldoening, maar daar werken wij niet voor. We werken immers voor het geld en daar heb je recht op ook. Er zijn maar weinig redenen waarom een werkgever je geen loon hoeft uit te betalen. In dit artikel gaan we alles hierover uitleggen.
Wanneer moet het loon uitbetaald worden?
Je loon krijg je meestal per maand of per 4 weken uitbetaald. Dit staat meestal beschreven in je arbeidsovereenkomst. Als er niet over het uitbetalingstermijn in je arbeidsovereenkomst staat, is jouw werkgever verplicht om je loon binnen één maand na de periode dat het loon is opgebouwd, uit te betalen. Bijvoorbeeld: Als jij in januari hebt gewerkt, dient jouw werkgever je uiterlijk eind februari uit te betalen.
Wat als jij jouw loon niet op tijd krijgt?
Het is erg vervelend als jouw werkgever je loon niet op tijd uit betaald. Je hebt immers wel je rekeningen die betaald moeten worden. In dit geval is het altijd goed om een gesprek aan te gaan met JUROP. JUROP zal een persoonlijk adviesgesprek met je aangaan, hier zullen ze uitzoeken waarom de werkgever jouw loon nog niet heeft uit betaald. Zij zullen vervolgens contact met je werkgever opnemen en zij zullen hen op hun verplichtingen benadrukken.
Indien de werkgever na de tussenkomst van JUROP nog altijd niet heeft betaald, dan is er de mogelijkheid om een kort geding bij de rechtbank te starten om de werkgever te dwingen toch je loon uit te betalen.
Wettelijke verhoging
Als jouw loon niet of niet op tijd is uitbetaald, dan heb je recht op een wettelijke verhoging. Dit is een feite een boete die je werkgever aan je moet betalen. Je hebt recht op een verhoging na de 4e werkdag na de dag waarop jij jouw loon had moeten ontvangen. Vanaf de 4e tot de 8e dag heb je recht op 5%. Daarna wordt de boete elk volgende werkdag met 1% verhoogd.