Twee potentieel gevaarlijke soa’s

21/06/2022
|
397
Ziektes Chlamydia en hiv

Zowel Chlamydia als HIV kunnen gevaarlijke seksueel overdraagbare aandoeningen zijn, mits onbehandeld. Beide soa’s geven niet altijd klachten bij een besmetting. Chlamydia is een bacteriële aandoening en bij HIV is er sprake van een virus. In geval van Chlamydia kun je (met name) als vrouw zijnde onvruchtbaar worden. Bij HIV kun je aids krijgen als je het virus niet behandelt met medicatie. Als je aids krijgt, werkt het afweersysteem in jouw lichaam niet meer. Je bent dan in feite vatbaar voor elke infectie en ziekte en kan vrij eenvoudig komen te overlijden. Je dient aids te allen tijde te voorkomen, maar een Chlamydia-infectie is ook geen feestje.

Regelmatig een soa test laten doen

De ziektes Chlamydia en hiv kun je eenvoudig opsporen door een soa test te laten uitvoeren. Bij Chlamydia wordt er bloed afgenomen of wordt de soa opgespoord middels afscheiding. Als je een hivtest laat uitvoeren wordt er bloed afgenomen. Bij de ziektes Chlamydia en hiv verschilt de incubatieperiode sterk van elkaar. Zo kun je laten testen of je Chlamydia hebt zo’n 3 weken na je risicovolle contact. Door de langere incubatietijd, kan dit in geval van hiv pas na 12 weken. Hierna dient de hivtest opnieuw afgenomen te worden. In beide gevallen geldt wel dat je meteen kunt testen als je klachten ervaart.

Gerelateerd nieuws  Onmisbare woon-items voor een moderne woonkamer

Soa’s en risicogroepen

Niet iedereen heeft evenveel kans om een soa op te lopen. Er zijn bepaalde groepen (de zogeheten risicogroepen) die net wat meer kans hebben op een soa. Zij kunnen sneller een seksueel overdraagbare aandoening oplopen. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren tot 25 jaar, mensen met sterk wisselende seksuele contacten, homoseksuele mannen, prostituees, klanten van sekswerkers en mensen die weleens eerder een soa hebben opgelopen. Wanneer je klachten ervaart, een nieuwe relatie begint of onveilig vrijt, is het raadzaam om een test te laten uitvoeren. Als je in één van de genoemde risicogroepen valt, kun je ook het beste kiezen voor een soa test. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Waar doe je een soa test?

Om je te laten testen op de ziektes Chlamydia en hiv bijvoorbeeld, kun je bij de soa-poli van de GGD terecht, maar ook gewoon bij jouw huisarts. Dit is in beide gevallen gratis. Je kunt ook zelf een test aanschaffen, maar de betrouwbaarheid hiervan laat vaak te wensen over. Toch bestaan er webwinkels die betrouwbare tests aanbieden. Het beste is om naar je huisarts te gaan.

Ziektes Chlamydia en hiv

Meer in deze categorie

Hoe supplementen kunnen bijdragen aan een bevredigend liefdesleven

|
Gezondheid, Lifestyle

Hoe je succesvol kunt stoppen met roken: praktische tips en adviezen

|
Gezondheid

5 Veelvoorkomende problemen met borstvoeding

|
Gezondheid

Werken aan je gezondheid? Ga lekker fietsen!

|
Gezondheid, Health
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!