Wat heb je nodig om een busje om te bouwen tot woning?
Je ziet het steeds vaker voorkomen bij (met name) jongeren. De drang om alles achter te laten en een busje om te bouwen tot een mobiele woning. Het een is een uitgebreid doe-het-zelf project waarbij niet alleen rekening moet worden gehouden met isolatie, constructie en comfort. Ook komen er dingen bij kijken zoals een watervoorziening en stroom. Hoe ga je hiermee aan de slag?
Onderzoek naar tiny houses en tiny spaces
Eigenlijk is een verrijdbare woning niets anders dan een tiny house op wielen. Zorgen dat je minimalistisch rond kunt rijden met alles dat je nodig hebt in een kleine ruimte. Een bed, een koelkastje, een plek om te eten en jezelf te kunnen verzorgen. Voor inspiratie kun je veel vinden op onder andere Pinterest. Ook specifiek Japans en Scandinavisch design is vaak gericht op het multifunctioneel maken van een kleine ruimte. Schuiven met bedden, tafels, het omklappen van muren, je kunt het zo gek niet verzinnen. Maak het kleiner en compacter, terwijl het de functionaliteit en het rustgevende design blijft behouden. Zo maak je een thuis waarmee je op weg kunt gaan.
De juiste voorzieningen – omvormer auto
Stroom in een klassieke camper wordt vooral geleverd door de accu van de camper zelf. Dit is bij het ombouwen van een busje tot rijdende woning niet anders. Waar je voor de sigarettenaansteker voorin de auto een omvormer auto kunt kopen, wil je waarschijnlijk in de rest van de bus wat vaste stopcontacten. Je zorgt hiermee dat het principe van een omvormer in je auto wordt weggeleid naar andere plekken. Hoeveel stroom je hebt zonder aansluitpunt is afhankelijk van de hoeveelheid die de accu kan opslaan, maar ook van de hoeveelheid apparatuur die je aansluit (en wat die gebruiken). Gemiddeld kan een accu zo’n twee dagen mee zonder aan de stroom te moeten. Een investering in zuinige producten zoals een koelkastje met een A++ energielabel kan dus ook voordelig zijn hierbij. Zo haal je meer plezier uit een volle accu.
Een plan
Geen enkel groot project is compleet zonder een beetje een plan te hebben. Als je genoeg spaargeld hebt is dat heel fijn, en dan kun je makkelijk aan de slag. Misschien vind je het echter fijn om onderweg zoveel mogelijk op te blijven bouwen en zo min mogelijk uit te geven. Kijk dan naar alternatieve manieren om geld te verdienen. Kun je een baan vinden van waar je zoveel mogelijk mag “thuis”werken? Dat is erg handig als je altijd onderweg bent. Ook het maken van producten en ze onderweg verkopen, of je diensten verlenen op de juiste plekken kan handig zijn. Voor de echte planners onder ons kun je zelfs van te voren al zoeken naar plekken om te mogen werken zoals een fruitboerderij.