Kippen houden
Je eigen kippen houden
Het zit al een tijdje in ons hoofd en we houden zelf kippen. Maar er zijn natuurlijk wel wat dingen om rekening mee te houden. Dit zijn levende dieren en daar moet je goed voor zorgen. Om zelf kippen te houden, moet je voldoende kennis hebben van het kippenhok, de indeling en het houden van kippen. We hebben afgelopen week heel wat informatie verzameld en hopen die met jullie te delen. Ons hok is klaar, onze ren is klaar, en nu hebben we een nieuwe huisgenoot. In Nederland zijn kippen erg populaire huisdieren. Niet voor niets zijn ze erg sociaal als ze door het huis scharrelen. Met de juiste zorg kunnen ze uitgroeien tot aanhankelijke huisdieren. Daarnaast is het ook heerlijk om elke ochtend eieren uit je eigen kippenhok te halen. We willen je meenemen op een avontuur van het fokken van kippen.
Zelf een kippenhok bouwen of kopen?
Beide hebben hun voor- en nadelen. Het kippenhok hebben we zelf gemaakt. We verzamelden genoeg ruimte en genoeg materialen rond het huis om ons kippenhok zelf te bouwen. Het maken van je eigen kippenhok geeft je de mogelijkheid om het zelf in te richten en aan te passen aan je huis en het aantal kippen dat je wilt houden. Het is gemakkelijk om kippenhokken te kopen en ze zijn meestal snel gebouwd. Bij het bouwen van een kippenhok of het kopen van een kippenhok kun je het beste letten op de openingen tussen de houten planken. Bloedluizen kunnen zich hier vestigen. Zorg er daarom voor dat de muren glad zijn met zo min mogelijk scheuren.
Maak het kippenhok schoon
Zoals veel dieren is het belangrijk om voor je positie te zorgen. Zeker als ze er altijd zijn. Het kippenhok kunt u het beste één keer per week schoonmaken. Verander dan het beddengoed in de nachtkooi en het legnest. Dit kan zaagsel, beukenzaagsel of hennepvezel zijn. Verwijder de uitwerpselen uit het leefgebied en ontsmet deze af en toe. Het is het beste om gaten rond het kippenhok te graven om te voorkomen dat er een mestlaag ontstaat. De reinigingstijd is ook zeer geschikt om te controleren op de aanwezigheid van bloedluis of ander ongedierte.
Eten en drinken van kippen
Kippen hebben net als hun huisvestiging simpele behoefte wat betreft voeding. Elke dag voer en vers water. Een legkip eet ongeveer 100gram kippenvoer en drinkt ongeveer 40ml water per dag. Voor de kleinere kippensoort (krielkip) kun je de helft hiervan nemen. Maar let ook vooral op de behoefte van de kip, dit zijn namelijk maar richtlijnen.
Zorg dat de voer- en drinkbak in de ren staat, waar deze altijd toegankelijk is. Zo blijft het nachthok schoon.