Wil jij je foto’s bewerken? Drie tips
Heb jij foto’s gemaakt met een camera of je telefoon - en wil je die bewerken? Of wil je wellicht voor iemand anders foto’s bewerken, bijvoorbeeld om het te kunnen gebruiken voor een cadeau of een surprise?
Als je nog niet eerder foto’s hebt bewerkt, dan is het niet gek als je niet zo goed weet hoe je dit aan dient te pakken. Of misschien heb je wel eerder foto’s bewerkt, maar ben je benieuwd of dit makkelijker of beter kan. In dit artikel bespreken we de opties met je om foto’s te bewerken.
Tip 1. Met standaard meegeleverde apps kun je al veel
Op bijna elk apparaat zitten standaard al programma’s waar je een hoop mee kunt doen wat betreft het bewerken van foto’s. Of je nu een iPhone, een iPad, een Android telefoon of tablet, een Mac, een Windows-computer of zelfs een computer met Linux of BSD erop hebt. Bij elk van deze apparaten zit als onderdeel van het besturingssysteem standaard een foto-editor in de toolkit.
Neem jij bijvoorbeeld veel foto’s met je telefoon, dan kun je de foto met de standaard meegeleverde foto- en plaatjeseditor een paar graden draaien. Als je het leuk vindt, kun je er ook een filter op toepassen.
Als je een echte fotocamera hebt, dan is het vaak makkelijk om de foto’s eerst op je computer te zetten voor je er mee aan de slag gaat. Sommige fotocamera’s (en GoPro’s bieden daarnaast de mogelijkheid om een WiFi-connectie op te zetten met je telefoon. Zo kun je ook als je je laptop niet bij de hand hebt, de foto’s die je met je camera neemt meteen editen op je telefoon.
Tip 2. Als je professionele fotobewerkingsprogramma’s download kun je nog veel meer
Wellicht heb je wel eens van Adobe Photoshop gehoord. Of als je professioneel met fotografie, publishing of drukwerk bezig bent, dan heb je wellicht zelf of via een collega wel eens met Adobe InDesign te maken gehad. Dit zijn professionele programma’s waarmee je zeer veel kunt doen om je foto’s te bewerken.
De mogelijkheden met deze programma’s zijn bijna eindeloos. Daar staat tegenover dat hier ook een flink prijskaartje tegenover staat. Als je professioneel met foto’s, drukwerk of publishing te maken hebt, dan is het het geld waarschijnlijk waard. Ben je echter hobbymatig met fotografie bezig, dan is het wellicht een beter idee om naar alternatieven te kijken.
Tip 3. Er zijn ook veel online foto bewerkingstools
Wil je meer bewerkingsmogelijkheden dan je met de standaard meegeleverde programma’s hebt? Maar vind je het het geld niet waard om een professioneel fotobewerkingsprogramma aan te schaffen? Of vind je het gewoon makkelijker om een online tool te gebruiken dan om een professioneel fotobewerkingsprogramma te leren gebruiken? Dan kun je ook met een online tool foto’s bewerken.