Wanneer je met de auto op wintersport gaat dan is het vanzelfsprekend dat je een gedeelte van de route door de sneeuw moet rijden. Voor veel mensen brengt dit spanning met zich mee, omdat in de sneeuw rijden ervoor kan zorgen dat je geen controle meer hebt over de auto. Om dat te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je sneeuwkettingen hebt. Hierbij is het wel van belang dat je weet waar je op moet letten, zodat je veilig op skivakantie kan gaan.

Aandachtspunten bij het kopen

Bij het sneeuwkettingen kopen is het belangrijk dat je let op de grootte van de kettingen. Te wijde of te strakke sneeuwkettingen kunnen namelijk fataal zijn voor je autobanden. Het is dus belangrijk om na te gaan wat de maten van je autobanden zijn, om vanuit daaruit te gaan zoeken naar de voor jou geschikte sneeuwkettingen. Bij het nagaan van de maten is het belangrijk om de breedte, hoogte en diameter op te schrijven, zodat je vanuit hier verder kan gaan zoeken.

Het is ook mogelijk om sneeuwkettingen te huren in plaats van te kopen. Of je moet kiezen voor kopen of huren hangt af van meerdere factoren. Zo is de eerste vraag die je jezelf moet stellen of je vaak genoeg naar een sneeuwachtig gebied gaat. Ook is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe lang je nog met je huidige auto wilt rijden. Wanneer het blijkt dat je vaak op skivakantie gaat met de auto waarin je nu in rijdt, dan is het kopen van sneeuwkettingen voordeliger dan het huren ervan.

Lees ook:  Als buitenlandse student wennen aan Nederland

Opties waarop je moet letten

Let naast de geschikte bandenmaat er ook op dat niet elke sneeuwketting geschikt is voor een vierwielaandrijving of SUV. Daarnaast zijn er kettingen die geschikt zijn voor voorwielaandrijving, achterwielaandrijving en voor- en achterwielaandrijving.

Het kan zijn dat jouw auto speciale sneeuwkettingen nodig heeft. Dit staat meestal in het boekje van je auto. Wanneer het daar niet in staat kun je dit navragen bij je autodealer. Daarbij zul je ook moeten kijken wat voor soort velgen je hebt, omdat je deze natuurlijk niet wil beschadigen met je sneeuwkettingen.

Montage van sneeuwkettingen

Daarnaast dien je te letten op het montagegemak van de sneeuwkettingen. De bekendste systemen zijn met een voorspanner, waarbij je achter de band een ring inhaakt. Deze moet je nog even aanspannen, nadat je een klein stukje gereden hebt. Tegenwoordig zijn er ook zogeheten sneeuwsokken. Dit is een combinatie van sneeuwketting en elastische band. Dit werkt als volgt: Je legt de band op het wiel, rijdt de auto een stukje achteruit en legt de rest van de band om het wiel.

sneeuwkettingen kopen