De soorten incoterms

29/12/2021
|
52
Incoterms

Er bestaan verschillende soorten incoterms. Een incoterm is de handelsvoorwaarde die de verantwoordelijkheid van alle partijen verduidelijkt bij het verzenden van het product van de verkoper naar de koper. Hier kunnen dus verschillen in bestaan. Zo heb je verschillende incoterms die ingedeeld worden in categorieën. Categorieën zijn op meerdere dingen gebaseerd zoals de kosten, de risico’s en de afleverlocatie. Ook wordt er gekeken naar verschillende vervoersmethoden. Zo kan de vracht bijvoorbeeld ook best over de zee vervoerd worden. In categorieën onderscheiden we E, F, C en D.

 

Categorieën

Zoals net benoemd zijn er vier categorieën die nu kort uitgelegd worden. De eerste categorie, E, is voor de verantwoordelijkheid van de koper. De verkoper zorgt alleen dat het product op het afleveradres komt. Daarna hebben we de categorie F. Hierbij zijn de leveringswijze en afhandeling die vooraf met de koper zijn afgesproken de verantwoordelijkheid van de verkoper. In categorie C is de verkoper verantwoordelijk voor alle kosten tot de producten zijn aangekomen op bestemming. Bij categorie D zijn alle verplichtingen afhankelijk van de bestemming van het product.

Gerelateerd nieuws  Verkeersdoden in Nederland

 

Incoterm EXW

EXW staat voor Ex Works. De koper draagt hierbij bijna alle kosten en risico’s van het verzendproces van het pakketje. De koper krijgt toegang tot het pakketje en dat is dan ook de voornaamste taak van de verkoper.

 

Incoterm FCA

FCA staat voor Free Carreer en is een erg flexibele voorwaarde. Het is hierbij de verantwoordelijkheid van de koper om het hoofdtransport te regelen. Het enige wat de koper moet doen is de goederen bij de transporteur van de koper afgeven.

 

Incoterm FAS

FAS staat voor Free Alongside Ship. Hierbij levert de verkoper de goederen af op de kade van de haven bij het betreffende schip. Dit is dus vervoer per zee. De goederen moeten uitgeklaard zijn voor de export. Tot het moment dat de goederen afgeleverd worden op de kade naast het schip draagt de verkoper alle risico’s en kosten voor transport. Wanneer het schip geladen wordt is dit de verantwoordelijkheid van de koper. De koper zorgt hier ook voor importinklaring en exportuitklaring.

Incoterms

Meer in deze categorie

Wil jij taxichauffeur worden? Hier is wat je moet weten

|
Diensten, Werk

Op een goede manier je tanden poetsen

|
Diensten

Je bank schoonmaken

|
Diensten, Huis en tuin

Hoe kan ik IT-personeel recruiten?

|
Bedrijf, Diensten
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!