De voor- en nadelen van eiwitshakes

proteïne shake

Tegenwoordig wordt het hele internet er mee volgegooid: eiwitshakes en -poeders voor na het sporten. Moet je na je training zo een shake drinken voor je spieren of is het juist niet goed? Er kunnen allerlei vragen ontstaan over een whey proteïne shake, omdat het zowel voor- als nadelen heeft voor je lichaam. Is het wel verstandig om via een supplement eiwitten in te nemen, of zit het ook in onze normale voeding? In dit artikel lees je meer over eiwitshakes en de voor- en nadelen ervan.

Waarom eiwitten?

Misschien is het belangrijk om te beginnen bij het begin. Waarom heb je eiwitten nodig en wat maakt het zo belangrijk voor sporters? Simpel gezegd zijn eiwitten bouwstenen, waaruit je spieren opgebouwd worden. Eiwitten bestaan uit de zogeheten aminozuren, waarvan er in totaal twintig van zijn. Wanneer je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt kan je lichaam geen nieuw spierweefsel opbouwen. Een proteïne shake is voor veel sporters dan de oplossing, omdat ze op deze manier gemakkelijk meer eiwitten binnenkrijgen.

Natuurlijke eiwitten

Voordat je aan eiwitshakes begint is het slim om na te gaan, in welk type natuurlijke voeding eiwitten zitten. Waar veel eiwitten in zitten zijn vlees, vis, zuivel en eieren. Ook soja, noten, peulvruchten en granen zijn een bron van eiwitten. Misschien is het voor jouw lichaam wel een betere oplossing om met natuurlijke voeding extra eiwitten binnen te krijgen.

Gerelateerd nieuws  Wat te doen tegen hooikoorts

Voordeel

Eenvoudig eiwitopname verhogen

Waar natuurlijke voeding het beste is om meer eiwitten binnen te krijgen, is het wel lastig om op deze manier aan jouw eiwitbehoefte te voldoen. Een proteïne shake is in deze gevallen de makkelijkste oplossing. Deze helpt om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en daarnaast geeft het je een verzadigd gevoel, waardoor je niet de gehele dag aan het eten bent.

Nadeel

Niet gezond

Via een proteïne shake eiwitten binnenkrijgen is vanzelfsprekend niet heel erg gezond. Net als dat er een maximum aantal koolhydraten is dat je per dag binnen mag krijgen, is dat ook zo bij eiwitten. Wanneer je te veel eiwitten inneemt is dat erg belastend voor je lever en nieren. Daarnaast verhoogt het ook de kans op hart- en vaatziekten en ook op sommige soorten kanker. Wil je bijvoorbeeld door middel van een ander supplement afvallen? Dan kun je ook altijd nog gebruik maken van fatburners.

proteïne shake

Meer in deze categorie

5 Veelvoorkomende problemen met borstvoeding

|
Gezondheid

Werken aan je gezondheid? Ga lekker fietsen!

|
Gezondheid, Health

Leuke klusjes die je zelf kunt doen

|
Lifestyle & Hobby

De slimme aanpak van volgersvermeerdering op sociale media

|
Lifestyle, Lifestyle & Hobby
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!