Het begrip duurzaamheid is iets waar we de laatste jaren gelukkig meer mee bezig zijn. Duurzaam leven en duurzaam wonen is iets waar we allemaal kleine investeringen in willen doen. Vooral duurzaam wonen kan veel geld besparen en is een goede investering voor de toekomst. Dit kan op verschillende manieren:

Een passief huis

Het principe van het passief huis is 25 jaar geleden ontwikkeld en is inmiddels de snelst groeiende energiestandaard. De bedoeling bij het idee was dat er geen één goede manier is en het maakt ook niet uit welk materiaal er gebruikt wordt, dit hebben ze gedaan om het passiefhuis principe niet te veel een niche te maken. Het gaat zich erom dat een passief huis:

  • Een zeer goede isolatie en kierdichtheid
  • Een hele lage warmtebehoefte, waardoor er dus weinig energie wordt verbruikt
  • Er komt weinig buitenlucht binnen en heeft een gebalanceerde ventilatie met goede filters, voor een goede kwaliteit van de binnen lucht.

Je kunt kijken of jij een passief huis hebt door een phpp berekening aan te vragen. Een phpp berekening is een berekening met een speciale formule waarin je de energiescore van jouw passief huis kunt berekenen.

phpp berekening

Verduurzamen

Het kan natuurlijk goed zijn dat jij nog lang niet duurzaam genoeg woont om het al een passief huis te kunnen noemen. Je kunt je woning al een stuk duurzamer maken door de volgende stappen te ondernemen:

Je eigen energie opwekken

Door je eigen energie op te wekken bespaar jij al veel geld en je kunt van het gas afstappen. Je kunt zelfs geld verdienen door energie terug te leveren die je opwekt met bijvoorbeeld je zonnepanelen.

Muur isolatie

Je kunt je muren van de buiten kant en binnenkant isoleren. Ook je spouwmuren kunnen geïsoleerd worden.

Dak isolatie

Dak isolatie is ontzettend belangrijk, anders gaat alle warmte via het dak weer naar buiten. Je kunt kiezen om het dak van binnen en buiten te isoleren en/of de vloer van de zolder ruimte.

Nieuwe ramen en kozijnen

Tegenwoordig bestaat er 3 dubbele beglazing met de best isolerende kozijnen. Dit is belangrijk als je wilt dat de warmte of koude lucht via de ramen de woning kan binnendringen.