Stel, je wilt een formulier maken die mensen kunnen invullen, bijvoorbeeld omdat een afdeling broodjes wilt bestellen voor de lunch. Excel heeft hier alle mogelijkheden voor.

Formulier opzetten

Formulieren maak je door aan een werkmap besturingselementen toe tee voegen. Denk hierbij aan knoppen, selectievakjes en het drop down menu in Excel. In het geval van het voorbeeld, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Bijvoorbeeld voor welke afdeling het is, voor wanneer en wat er besteld moet worden. Hiervoor kan je een aantal mooie functies van Excel gebruiken.

Invulvelden

Allereerst is het handig om de naam te weten van degene die de aanvraag doet. Hiervoor kan je een eenvoudig invulveld gebruiken. Een telefoonnummer is ook een goed idee. Bij dit invulveld kan je aangeven dat er alleen cijfers ingevuld kunnen worden.

Drop down-menu

Het drop down menu in Excel kan je perfect gebruiken voor welke afdeling het is. Hierdoor geef je mensen de keuze tussen een aantal opties. Je kan hier dus al alle afdelingen tussen zetten, zodat de invuller van het formulier alleen nog maar zijn afdeling hoeft aan te klikken.

Selectievakjes

Selectievakjes zijn een goede optie om de bestelling door te geven. De invuller kan zo precies aanvinken welke broodjes er besteld moeten worden. Ook hier kan je een numeriek veld toevoegen, voor als er meerdere dezelfde broodjes besteld moeten worden.

Knop

Ten slotte kan je een knop gebruiken om het bestand te laten versturen via e-mail. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een rechthoek tekenen en er een tekst inzetten. Op de tekst kan je een hyperlink toevoegen. In het menu kies je vervolgens voor ‘e-mailadres’. Zo wordt het formulier direct naar je inbox gestuurd.

Lees ook:  Een kerstpakket samenstellen doe je zo

Zoals je ziet is er met besturingselementen veel mogelijk. Je kunt zelfs nog gegevensvalidatie toevoegen. Zo controleert het programma of er foutmeldingen zijn doordat cellen niet goed zijn ingevuld. Zo kan je sneller en effici├źnter werken.

drop down menu excel