Hoe werkt een adiabatische koeling?

adiabatische koeling

Adiabatische koeling ken je uit je dagelijkse leven. Als je tegen een natte huid wrijft, merk je direct dat de huid afkoelt door verdamping. Sta je bijvoorbeeld in een nat T-shirt in de wind, dan is het verkoelende effect nog sterker. In dit geval is het T-shirt de drager van water. Het water wordt verdampt door de passerende lucht. De koeling die je waarneemt, is verdampingskoeling of adiabatische koeling. Kortom, aan de stromende lucht wordt veel warmte onttrokken, die nodig is om het water te verdampen.

Krachtige koelmethode

Bij adiabatische of natuurlijke koeling wordt de lucht niet gekoeld met koud water, maar wordt gekoeld door een grote hoeveelheid warmte te onttrekken voor verdamping. Als je je voorstelt dat een liter kokend water op de kachel volledig verdampt is, weet je hoeveel energie er nodig is om het water van vloeistof in damp om te zetten. De tijd die nodig is om te verdampen is ongeveer vijf keer de tijd die nodig is om koud water te koken.

Gerelateerd nieuws  Met je bakfiets vol pakketjes rondcrossen of je logistiek uitbesteden?

Wat is adiabatische koeling?

Bij verdampingskoeling is de buitenlucht aanvankelijk heet en relatief droog. De lucht bevat een grote hoeveelheid zogenaamde "voelbare warmte" die in rood wordt weergegeven. Wanneer de lucht door het water stroomt, verdampt het water en komt de damp uiteindelijk in de lucht. De warmte die nodig is voor verdamping wordt aan de lucht onttrokken. De temperatuur van de lucht blijft dalen. De waterdamp die in de lucht wordt opgenomen, wordt ook wel "latente warmte" genoemd. Tijdens deze aanzienlijke uitwisseling van latente warmte blijft de totale energie van het lucht-watersysteem ongewijzigd. Dit proces, waarbij de energie die wordt gebruikt voor toestandsverandering niet wordt geleverd of verwijderd, wordt "adiabatisch" genoemd door het oorspronkelijke Griekse woord, en daarom wordt het ook wel adiabatische koeling genoemd.

adiabatische koeling

Meer in deze categorie

De shortcut naar een energiek leven!

|
Gezondheid, Lifestyle

Wil jij taxichauffeur worden? Hier is wat je moet weten

|
Diensten, Werk

Snel je droomlichaam krijgen doe je zo!

|
Gezondheid, Lifestyle & Hobby

Wat zijn de psychische gevolgen van seksueel misbruik?

|
Gezondheid
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!