Hoe wordt je onderdeel van de gemeenteraad?

23/07/2021
|
49
burgerparticipatie

Wil jij graag meebeslissen over wat er in jouw gemeente gebeurd? Wil jij bezig zijn met burgerparticipatie en omgevingswetten? Dan is bij de gemeenteraad gaan echt iets voor jou. Bijna iedereen mag lid worden van de gemeenteraad. Als je lid wordt van de gemeente raad dan wordt je een raadslid. Dit is geen fulltime functie dus je kan er naast altijd nog een andere baan hebben.

Zo wordt je lid

Als je lid wilt worden van de gemeenteraad moet je je eerst aanmelden bij een lokale politieke partij. Het is verstandig om dan een partij te kiezen die past bij jouw ideeën en idealen.  Als je dan ook op de kieslijst wilt komen dan moet je in de gaten houden wanneer er sollicitatie rondes zijn om in de raad te komen. Wanneer deze zijn, verschilt per partij en het kan wel tot een jaar van tevoren zijn. Als je dan op sollicitatie mag komen, dan wordt je verwacht bij de kandidatencommissie. Deze gaan met jouw in gesprek om te kijken of jij bij de partij past en welke plaats binnen de partij geschikt voor jou is.

Gerelateerd nieuws  Duurzame energie, een noodzakelijke investering?

Vereisten

Je kan natuurlijk niet zomaar kandidaat worden, er zitten natuurlijk wel een paar vereisten aan. Als eerste moet je minimaal 18 jaar zijn als je raadslid wilt worden. Ook mag het niet zo zijn dat een rechter heeft besloten dat jij geen passief stemrecht meer hebt. Dit betekent dat jij niet uitgesloten mag zijn van je kiesrecht. Ook moet je in de gemeente wonen waarin jij onderdeel wilt worden van de gemeenteraad. Als je van de buiten de EU komt kan je toch nog altijd onderdeel worden van de gemeenteraad. Je moet hiervoor wel minimaal 5 jaar in Nederland hebben gewoond. Als laatste mag je geen andere functie hebben binnen de gemeente.

Taken van de gemeenteraad

Als gemeenteraad ben je verantwoordelijk voor het vormen van het volk en het stellen van kaders en het controleren van de burgemeester en van de wethouders. De gemeenteraad vergaderd ongeveer 1 keer per maand. Daarnaast bestaat de gemeenteraad uit verschillende commissies. Deze commissies vergaderen meestal om de week.

 

burgerparticipatieente

Meer in deze categorie

Wilt u uw huis in waarde laten stijgen ?

|
Huis en tuin, Wonen

Onmisbare woon-items voor een moderne woonkamer

|
Wonen

Een nieuwe bank aanschaffen, waar moet je op letten?

|
Wonen

Hoe kan je jouw balkon upgraden?

|
Huis en tuin, Wonen
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!