Wat is een VOG?

22/03/2021
|
147
vog verklaring aanvragen

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord maar weet je niet precies wat het inhoud: een VOG verklaring. In een VOG verklaring kun je zien of jouw verleden geen problemen oplevert bij jouw toekomstige werkgever of stage. Bij deze verklaring wordt er gekeken of je een keer in aanraking met justitie bent geweest. Op deze verklaring zijn vaak strafbare feiten terug te vinden. Per werkgelegenheid verschilt het welke strafbare feiten relevant zijn. Een overtreding met de auto is bijvoorbeeld wel relevant voor een taxichauffeur, maar niet voor een kinderjuf. Eigenlijk is een VOG verklaring er dus om aan te kunnen tonen dat je geen bedreiging vormt voor werken in een bepaalde sector.

 

Waar kun je een VOG-verklaring aanvragen?

Maar de vraag blijft natuurlijk waar kan je een VOG verklaring aanvragen? Dit kan op meerdere manieren, maar houd er rekening mee dat deze aanvraag een tot acht weken kan duren. De tijdsduur hangt af vanaf waar de aanvraag gedaan wordt. Een VOG verklaring is echter niet gratis. Vaak moet je tussen de 30 en 45 euro betalen om jouw VOG aan te kunnen vragen. Voor vrijwilligers kunnen deze soms gedeclareerd of betaald worden door de werkgever.

Gerelateerd nieuws  Laat een erfenis jullie niet verdelen

- Online
Op het internet kun je alleen een VOG verklaring aanvragen als uw toekomstige werkgever dit heeft gedaan. Daarna ontvang je een code waarmee je kunt inloggen en alles even na moet gaan of alle gegevens kloppen. Als je alles gecontroleerd hebt kun je de aanvraag betalen.

- Via de gemeente
Een VOG verklaring kan ook via de gemeente aangevraagd worden. Deze kan aangevraagd worden als je een VOG verklaring nodig hebt voor een bepaalde functie, werkvergunning of emigratie. Bij deze manier van aanvragen moet je een formulier invullen en deze bij de gemeente waar je bent ingeschreven inleveren. Op het moment dat je een VOG verklaring nodig hebt voor een bepaalde functie dan heeft je werkgever al een deel van de aanvraag ingevuld en ondertekend naar de gemeente verstuurd. Jij hoeft je enkel te identificeren.

- Via Justis
Wanneer je niet staat ingeschreven bij Basisregistratie Personen kun je terecht bij Justis. Dit geldt dus ook voor mensen die tijdelijk in Nederland werken of in het buitenland wonen. Niet alleen deze mensen kunnen terecht bij Justis, maar rechtspersonen kunnen hier ook terecht voor een VOG verklaring. Soms hebben rechtspersonen dit nodig om zo lid te kunnen worden van een brancheorganisatie.

vog verklaring aanvragen

Meer in deze categorie

Hoe een uitvaart persoonlijk en betekenisvol maken

|
Diensten

Wil jij taxichauffeur worden? Hier is wat je moet weten

|
Diensten, Werk

Welke websites zijn er om banen te vinden?

|
Werk, Zakelijk

Op een goede manier je tanden poetsen

|
Diensten
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!