3D printers bieden veel waarde voor automotive

23/05/2019
|
32
3D geprinte onderdelen

Er zijn veel mogelijkheden voor 3D-printers in de auto-industrie. 3D printen is zeer geschikt voor auto- en motortechnieken. Autofabrikanten gebruiken 3D-printen om lichtere, sterkere en veiligere producten te produceren. Dit kan de levertijd verkorten, de voorraad verminderen en de kosten verlagen. Er zijn diverse toepassingen voor auto’s met betrekking tot 3D printen.

3D geprinte onderdelen

3D printen van onderdelen

Met 3D printen kunnen oldtimer onderdelen die niet meer leverbaar zijn eenvoudig worden geproduceerd. Beschadigde of ontbrekende onderdelen kunnen volledig worden gereproduceerd met de benodigde materialen door middel van 3D-printen. 3D geprinte onderdelen verschillen niet van het originele onderdeel doordat het zo gedetailleerd ontworpen wordt.

3D-printers kunnen ook voor auto interieurs worden gebruikt. Zo kunnen onderdelen als dashboards, middenconsoles en opvallende versnellingshendels, 3D geprint worden. Hierdoor kan er aan klanten auto-interieurs worden aangeboden die zijn afgestemd op individuele behoeften. Bij de ontwikkeling van de Ford GT werd 3D-printtechnologie gebruikt om het stuur uit de Formule 1 te integreren met geïntegreerde schakelaars en flippers.

Sommige autofabrikanten bieden klanten de mogelijkheid om interne en externe onderdelen te ontwerpen en deze in 3D te printen. Denk aan spiegels, richtingaanwijzers, dashboards en deurdrempels. Spoilers, wieldoppen en roosters zijn ook gemakkelijk aan te passen en te produceren via 3D-printtechnologie.

Gerelateerd nieuws  Genieten van absolute vrijheid

Gewichtsbesparing

Het verminderen van het voertuiggewicht is een van de meest kritische aspecten in de auto-industrie. Autofabrikanten gebruiken geavanceerde technische materialen en complexe geometrieën om het gewicht te verminderen en de prestaties te verbeteren. Met Additive Manufacturing (AM) kunnen onderdelen worden gemaakt van veel lichtgewicht polymeren en metalen die veel voorkomen in de auto-industrie. 3D-geprinte onderdelen zijn meestal lichter dan matrijsonderdelen, waardoor brandstof wordt bespaard. Dankzij 3D-printen is het mogelijk om structuren te ontwerpen die dichter bij het natuurlijk design liggen: er worden heel weinig materialen gebruikt, licht van gewicht maar sterk.

Schalen

Een miniatuur maken van jouw droomauto is zeker mogelijk. Daarnaast zijn 3D-geprinte schaalmodellen geschikt voor marketingmateriaal, zoals op beurzen, acties en presentaties. Schaalmodellen kunnen helpen bij het finetunen van het uiteindelijke ontwerp. Ook zonder 3D-bestand kan een schaalmodel worden gemaakt. Met behulp van foto's of 2D-tekeningen kunnen realistische afbeeldingen worden gemaakt.

Meer in deze categorie

Is het wrappen van je auto het geld waard?

|
Auto

Van plan een occasion te kopen? Lees dan eerst deze tips

|
Auto

Het meest gebruikte materiaal, kun jij zonder?

|
Machines

De nieuwe Kia Niro komt dit jaar uit: wat kun je ermee doen?

|
Auto
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!