Maak jij jouw bedrijf echt duurzaam?
Veel bedrijven pretenderen duurzaam te zijn en zijn het niet echt. Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn.
Als bijvoorbeeld jouw zakelijke partners, leveranciers e.d. echt duurzaam zijn, maakt dit ook meteen jouw bedrijf een stuk duurzamer. Dus slim kiezen is snel verduurzamen...
Positieve energie
Je houdt het graag positief? Begrijpelijk. Het is niet leuk om telkens maar te horen, wat een bedrijf niet goed doet. Je zoekt naar bedrijven die oprecht en ook werkelijk verschil maken. Dat is logisch. Natuurlijk zijn er veel kleine bedrijven die verschil maken. Veel verschil maken. Maar ook bij sommige grote jongens schijnt toch echt groene energie.
De banken
Welke grote jongens zijn duurzaam? Begin eens bij de bank. Welke bank is nu duurzaam? Daarvoor moet je eerst weten wat voor jou duurzaam inhoudt. Wat zijn jouw prioriteiten? Je hoeft gelukkig niet meer alles zelf uit te zoeken. Er zijn mooie lijstjes te vinden. Wil je bijvoorbeeld weten wat een duurzame bank is dan kun je naar de website van eerlijke geldwijzer.
Zoals je ziet komt daar de Volksbank daar het beste uit de bus. Onder de volksbank vallen de ASN, SNS en de Regiobank. Wil je zelf kijken wat jij belangrijk vindt en op basis daarvan conclusies trekken? Dan is de eerlijke geldwijzer nog steeds erg handig. Zij hebben namelijk weergeven hoe de score is opgebouwd.
Hoe zit het met andere branches? Eerlijke geldwijzer geeft ook inzicht in de duurzaamheid van verzekeringen en pensioenen. In het verleden was er 'Rank a brand', een website waarop je bijvoorbeeld kon zien hoe duurzaam 'Puma' of 'Adidas' was. Op dit moment is er niet zo'n soort site. Dat betekent dus dat je veel zelf moet uitzoeken.
Duurzaam zijn een keus?
Ja en nee. Sommige zaken zijn tegenwoordig verplicht. Die zaken kun je handhaven. Alleen het werkt natuurlijk pas echt wanneer bedrijven ook intrinsieke motivatie hebben. Dat is natuurlijk een veel langere weg. Want dan moet er ook wellicht nog meer consensus komen, over wat duurzaam is.
EED Audit
Een mooi voorbeeld van verplichte verduurzaming is de EED (Europese Energie-Efficiency Richtlijn) audit. De EED Energie Audit is een verplichte audit, bedoelt om bedrijven en instellingen bewust te maken van energie verbruik, energiebesparing en om te verduurzamen.
De EED audit is o.a. verplicht voor bedrijven met meer dan 250 FTE. Wil je zo'n EED audit goed doen? Met zowel oprechte intrinsieke als excentrieke motivatie? Laat het dan door een betrouwbaar bedrijf doen met voldoende ervaring met de EED audit. Zodat als er wellicht gevraagd wordt, 'wie zijn het duurzaamst?', dat je volmondig oprecht kunt roepen 'wij!'.
De smaak te pakken? Wat dacht je van verduurzamen in jouw privéleven? Lees dan ook eens over milieubewust achter het stuur.