Werken aan je gezondheid? Ga lekker fietsen!
Nederlanders horen misschien niet helemaal bij de doelgroep. Heel toevallig fietsen wij namelijk het meeste van de hele wereld. Toch geen het geen kwaad om eventjes alle positieve punten op een rijtje te zetten. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat we vooral op de fiets stappen voor korte ritjes. Bijvoorbeeld richting het werk of wanneer we boodschappen moeten gaan doen. Hierin verschillen wij overigens heel erg ten opzichte van de rest van de wereld. Daar gebruiken ze de fiets namelijk ook om heerlijk mee door de natuur te fietsen. Voor hen is het echt als hobby. Nederlanders gebruiken het vooral voor praktische redenen. Niet dat daar iets fout mee is, maar het zou éxtra goed zijn als we eens lekker de natuur intrekken met onze fietsen. In deze blog gaan we het dan ook hebben over fietsen in combinatie met sporten. Verbrand je er bijvoorbeeld meer calorieën mee dan met wandelen?
Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?
De Hartstichting heeft hier een grondig onderzoek naar gedaan. Zo blijkt bijvoorbeeld dat voldoende beweging al zorgt voor 20 á 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten. Maar nu; hoeveel calorieën verbrand je? Stel dat we uit gaan van het gemiddelde gewicht van een Nederlander, dan is dat voor de man 85 kilogram en voor de vrouw 72. Met een gemiddelde snelheid van 19-22 kilometer per uur verband je al gauw zo’n 700 kilocalorieën als man. De vrouw verbrandt rond de 590 calorieën. Met wandelen gaat dit een heel stuk langzamer. Als je op een normaal tempo, 5 kilometer per uur, loopt dan verbrand je als man zijnde 315 kilocalorieën. Als vrouw is dat ‘maar’ 280 calorieën. Tuurlijk, het is als nog ontzettend gezond voor je. Alleen als je graag wat gewicht kwijt wilt, dan is het dus efficiënter om dat te doen door te fietsen.
Goed voor de gewrichten en spieren
Mocht je (een beetje) overgewicht hebben, dan is fietsen ontzettend prettig om te doen. Dit komt heel simpel gezegd doordat het gewicht op het zadel zit. Hierdoor krijg je een lichter gevoel in zowel de knieën als enkels. Dit is dan ook waarom fietsen een low impact training wordt genoemd. Je gewrichten worden vrijwel niet belast – anders als met bijvoorbeeld wandelen. Ondanks dat je moe wordt, zul je altijd vloeiende en gelijkmatige bewegingen blijven maken. Natuurlijk verlies je niet alleen gewicht. Je bent tijdens het fietsen ook druk bezig met het opbouwen van spieren. Zo train je onder andere je kuiten, dijen, bilspieren, schouders, voeten en armen. Dat laatste klinkt misschien een beetje gek. Maar je bent constant bezig met sturen, in positie blijven en waar nodig extra kracht zetten. Heb je even niet de tijd om de deur uit te gaan? Dan kun je ook sporten op airbikes.
Mentale gezondheid
Het is niet alleen belangrijk hoeveel kilo je weegt. Je zult namelijk ook goed in je vel moeten zitten om te kunnen blijven genieten van het dagelijks leven. Niet iedereen wordt er bijvoorbeeld vrolijk van om in een donkere sportschool te gaan lopen beuken. Heerlijk op een zonnige dag twintig minuutjes door de stad of natuur fietsen is ook leuk. Hierbij geef je jezelf ook de ruimte om te ontspannen, te denken aan andere dingen dan bijvoorbeeld alleen maar werk of school. Het is ook extra gezond doordat je die tijd nu buiten doet spenderen. We onderschatten toch vaak hoe belangrijk frisse lucht wel niet is. Schijnt de zon en heb je eventjes niets te doen? Stap dan gewoon weer op de fiets!