Afval scheiden: van drinkglas tot bubbelenvelop

07/04/2021
|
651
bubbelenvelop

Nederlanders zijn er erg goed in: afval scheiden. Heel goed! Want als we een beter milieu willen dan is het scheiden van afval een hele goed stap. Ongeveer 58% van het afval doen wij scheiden in Nederland. Dat is beter dan gemiddeld vergeleken met de rest van Europa. En hier mogen we dan ook trots op zijn! Maar veel mensen lopen regelmatig tegen hetzelfde probleem op. Namelijk dat zij vaak niet weten waar bepaalde materialen weggegooid moeten worden. Want hoort een bubbelenvelop nu bij het restafval, bij het oud papier of toch bij het plastic? Lees snel verder en je weet het snel genoeg.

 

Wat kan er bij het oud papier?

Oud papier: het lijkt zo duidelijk. Toch is niets minder waar. Er zijn namelijk een aantal dingen waarvan jij dacht dat het bij het oud papier mag, wat toch niet zo blijkt te zijn. En sommige dingen mogen juist wél bij het oud papier waarvan je het niet verwacht. Het venster van een envelop bijvoorbeeld. Wat doe je hier mee? Sommige mensen denken dat je het venster uit de envelop moet scheuren en dit bij het plastic moet, de rest bij het oud papier. Dit is echter niet nodig. Je mag het venster gewoon in de envelop laten zitten en in zijn geheel bij het oud papier gooien. Het plastic om folders en tijdschriften is een ander verhaal. Dit moet je altijd van elkaar loshalen en apart weggooien. Ook een enkele paperclip of een nietje hoef je niet eerst te verwijderen uit je document. Dit mag je in zijn geheel bij het oud papier doen.

Gerelateerd nieuws  Snel en voordelig je rijbewijs halen

 

Dingen die je niet kunt recyclen waarvan je het niet verwacht

Ja, die zijn er echt! Materialen die jij altijd verkeerd hebt weggegooid al denk je van niet. Waar heb jij bijvoorbeeld altijd je gebroken drinkglazen weggegooid? Waarschijnlijk in de glasbak of niet? Je zou denken dat dit juist is, toch hoort een drinkglas niet in de glasbak. De glasbak is alleen voor glazen verpakkingsmateriaal. Een wijnfles bijvoorbeeld. Een drinkglas hoort bij het restafval. Zou je niet zeggen toch? Andere voorbeelden zijn plastic bestek, chipszakken en rietjes. Deze horen allemaal bij het restafval en niet bij het plastic.

bubbelenvelop

Een bubbeltjesenvelop recyclen

Maar hoe zit het nou met de bubbeltjesenvelop uit het begin? Deze kan wel degelijk gerecycled worden, als je het op de goede manier aanpakt tenminste. En dat is even werk. Wil je het goed doen, dan dien je het plastic aan de binnenkant van het papier los te schuren. Vervolgens gooi je het plastic bij het plastic afval en het papier bij het oud papier. Het losscheuren is echter niet altijd even gemakkelijk. De envelop met bubbeltjes scheurt namelijk niet altijd goed van elkaar. Lukt dit je niet of kost dit je te veel moeite? Gooi dan de bubbelenvelop in zijn geheel bij het restafval.

Meer in deze categorie

Hoe een uitvaart persoonlijk en betekenisvol maken

|
Diensten

Wil jij taxichauffeur worden? Hier is wat je moet weten

|
Diensten, Werk

Op een goede manier je tanden poetsen

|
Diensten

Je bank schoonmaken

|
Diensten, Huis en tuin
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!