Alles over de paradijsvogel

18/07/2021
|
41
Mooiste vogel ter wereld

De paradijsvogel, ook wel Paradisaeidae genoemd, is misschien wel de mooiste vogel ter wereld. Deze schitterende vogels horen bij de familie van de zangvogels, die vrijwel beperkt is tot Nieuw-Guinea en omringende eilanden én het noordoosten van Australië. Waarom is de paradijsvogel volgens ons de mooiste vogel ter wereld? Ze zijn namelijk uitgedost met een prachtig gekleurd verenkleed. Maar daar blijft het niet bij, lees daarom snel verder!

Het uiterlijk

Paradijsvogels zijn stevig gebouwd en hebben naast een vrij zware snavel ook krachtige poten en tenen. In grootte variëren ze doorgaans tussen een spreeuw en een kraai, echter kunnen sommige paradijsvogels aanmerkelijk groter lijken, dit komt door verlengde flank- en staartveren. De bruine snikkelsnavel (Epimachus meyeri) is bijvoorbeeld in zijn totaliteit 97 tot 100 centimeter groot, maar dit komt voor het grootste deel door de staart. Doorgaans zijn de mannetjes fel gekleurd en getooid met sluiers, capes, waaiers en andere versiersels. Zij zorgen dus met name voor de eer van mooiste vogel ter wereld.

De leefwijze

De mannetjes van monogame soorten helpen doorgaans met de verzorging van het nest. Maar bij de polygame soorten hebben de mannetjes heel wat andere dingen aan hun hoofd. Wel zijn het allemaal standvogels die in de bossen leven. Vruchten vormen daar het basismenu, maar ook bessen, zaden, insecten, andere ongewervelde kleine dieren, kikkers en kleine reptielen staan vaak op het menu. De snikkelsnavels hebben voor het eten van kleine diertjes opmerkelijk lange gebogen snavels, daardoor kunnen zij deze tussen het gebladerte of openingen in schors tevoorschijn halen.

Gerelateerd nieuws  Je gebruikt je telefoon 3 tot 4 uur per dag

De meeste nesten van de paradijsvogels zijn kromvormig en worden bij de polygame soorten enkel door de vrouwtjes gebouwd. Zij doen, zoals eerder vermeld, ook de rest: het uitbroeden van de eieren, het grootbrengen van de jongen én de nazorg. Enkel de Koningsparadijsvogel nestelt zich in boomholten.

Omdat de paradijsvogel de mooiste vogel ter wereld is, is deze zonder meer beschermd. Je mag ze dus niet vangen en doorverkopen. Maar liefst tien soorten staan zelfs op de rode lijst. De paradijsvogel is beschermd, omdat de veren van deze vogels door mensen worden gebruikt om hoeden te maken. Ze lijken veel op prieelvogels maar zijn zeker geen familie van elkaar.

Meer in deze categorie

6 x de beste ideeën voor een themafeest: maak je feestje onvergetelijk!

|
Algemeen, Ontspanning

Legale softdrugs in Nederland

|
Ontspanning

Hoe wordt de leefbaarheid in Nederland bepaald?

|
Ontspanning

Ontspanning nodig? Hier zijn 5 tips!

|
Lifestyle & Hobby, Ontspanning
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!