Als speleoloog door de grotten van de Ardennen

09/07/2021
|
41
grotten ardennen

Tijdens je vakantie heb je vast en zeker wel een keer een rondleiding gehad door de grotten van Ardennen. Een mooie en adembenemende tocht door de onderaardse spelonken van dit prachtige gebied. Maar waar je vast nog niet bij hebt stil gestaan is het feit dat deze grotten in Ardennen eerst volledig zijn onderzocht. Tijdens dit onderzoek constateren ze niet alleen welke delen veilig genoeg zijn voor publiek en rondleidingen, maar leren ze ook allerlei zaken over grotten in het algemeen. De mensen die dit onderzoek verrichten noemt men speleologen. Benieuwd naar wat dit veelzijdige en spannende beroep inhoudt? Lees dan vooral verder.

Het werk van een speleoloog

Zoals eerder vermeld, verricht een speleoloog onderzoek in grotten. Wat er precies wordt onderzocht, hangt af van het onderzoeksgebied van de betreffende speleoloog:

  • Speleologen op geologisch gebied onderzoeken hoe oud grotten zijn, hoe de grotten en gesteentelagen zijn ontstaan én welke mineralen erin voorkomen.
  • Op biologisch gebied worden de dier- en plantensoorten, die in de grotten leven, bestudeerd. Zo wordt bijvoorbeeld bekeken hoe zij zich aanpassen aan hun leefomgeving.
  • Archeologen onderzoeken met name werktuigen en grotschilderingen uit de prehistorie.
  • Als een speleoloog in de grot gevonden dierresten onderzoekt, noemt men hem ook wel paleontoloog.
  • Klimatologen bestuderen het voorkomen van ijs in grotten en daarbij aansluitend het klimaat.
Gerelateerd nieuws  Wat ga jij in de vakantie doen?

Wat verdien je als speleoloog?

Dit is lastig te zeggen, aangezien ze uit allerlei disciplines komen en om deze reden de salarissen sterk van elkaar verschillen. Toch verdienen de meeste speleologen doorgaans vrij goed, dit komt omdat ze werk op HBO- of WO-niveau uitvoeren. Naast de primaire arbeidsvoorwaarden verschillen ook de secundaire per individu. Denk hierbij aan opleidingsmogelijkheden, uitrusting en vakantietoeslag.

Zijn er baankansen?

In Nederland zijn er niet veel speleologen nodig. De grotten in Ardennen zijn voor het grootste deel al onderzocht en zijn niet alleen voor Nederlandse speleologen toegankelijk. Daardoor is het vinden van een baan als speleoloog dus moeilijk. De meeste speleologen zijn op de eerste plaats bioloog, geoloog en dergelijke, die dit werk combineren met hun andere werkzaamheden.

Meer in deze categorie

Wil jij taxichauffeur worden? Hier is wat je moet weten

|
Diensten, Werk

Op een goede manier je tanden poetsen

|
Diensten

Je bank schoonmaken

|
Diensten, Huis en tuin

Hoe kan ik IT-personeel recruiten?

|
Bedrijf, Diensten
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!