Betekenissen van termen met betrekking tot internetdomeinen

28/11/2022
|
43

Wellicht heb je het wel eens ervaren, je leest een artikel over domeinen en het enige wat je tegenkomt zijn afkortingen en woorden die te lastig zijn om binnen enkele seconden te begrijpen. Dit maakt een artikel vaak onleesbaar of onbegrijpelijk. Daarom richt deze blog zich op de betekenissen van de belangrijkste afkoringen en termen met betrekking tot internetdomeinen.

IP-adres

IP staat voor Internet Protocol. Een IP-adres is een uniek adres dat wordt gebruikt om gegevens van de afzender naar de ontvanger te transporteren via het internet. Het IP adres bevat onder andere persoonsgegevens en je web activiteit die alleen voor je provider zichtbaar zijn. Een IP-adres bestaat uit 4 cijfers tussen 0 en 255 die elk gescheiden worden door een punt. Elk apparaat heeft zijn eigen IP-adres.

DNS

DNS is de afkoring voor ‘Domain Name System’. DNS is een van de meest voorkomende termen die het minst goed wordt begrepen in de online wereld. Simpel gezegd zorgt het DNS voor het internetverkeer door domeinnamen te koppelen aan IP-adressen en vervolgens te vertalen naar een computervriendelijk IP-adres. De DNS wordt ook wel het internettelefoonboek genoemd. Zonder DNS zou je het IP-adres van elke site moeten onthouden om de website te bezoeken. Een onbegonnen zaak dus.

Gerelateerd nieuws  Een formulier maken in Excel

TTL

Ttl betekent ‘Time To Live’. Time To Live geeft aan hoe lang het record wordt vastgehouden bij verschillende DNS servers voor wanneer het weer opnieuw moet worden opgevraagd. TTL wordt uitgedrukt in seconden. Bij een hogere TTL duurt het langer voordat er DNS wijzigingen zichtbaar worden. Je hebt TTL waardes van 600 (10 minuten) maar ook waardes van 604800 (7 dagen).

SEO

SEO is een afkoring voor 'Search Engine Optimalisation'. Dit betekent het optimaliseren van zoekresultaten van websites. Een goeie SEO campagne zorgt ervoor dat jouw website boven aan de google search pagina komt te staan wanneer je op bepaalde trefwoorden zoekt. Je schrijft bijvoorbeeld blogs zoals deze op bepaalde trefwoorden als ‘SEO’ te linken aan jouw website doormiddel van hyperlinks. Wanneer er veel blogs op het internet te vinden zijn met hyperlinks naar jouw website, wordt jouw website als het ware belangrijker en komt deze verder bovenin in de eerste zoekpagina te staan.

Bekijk ook Waar moet je op letten voor goede websitefoto's voor je bedrijf?

Meer in deze categorie

Een formulier maken in Excel

|
Uncategorized, Werk
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!