In 2020 telde Nederland bijna 8,7 miljoen personenauto’s. Dat betekend dat bijna de helft van de bevolking in nederland een auto heeft. Tegenwoordig is het dus heel gemakkelijk om bij je bestemming te komen als je een auto hebt, al zijn de benzineprijzen wel fors gestegen. Als je geen auto hebt is verplaatsen van A naar B wat moeilijker. Natuurlijk bestaan er wel bussen en treinen, maar daarmee kom je vaker ook niet echt op je bestemming. Buiten een eigen auto hebben is het vervoer met een taxi zeer fijn! Je hoeft zelf niet te rijden en je wordt voor de deur van waar je moet zijn afgezet. Nederland kent taxi’s nu al heel lang, maar waar komt de ‘taxi’ nou eigenlijk vandaan? In deze blog lees je het.

Veghel taxi

De eerste auto

Simpel gezegd is een taxi eigenlijk gewoon een auto met een bestuurder die je overal heen kan brengen. Voordat we in de geschiedenis van de taxi zelf duiken, is het goed om te weten hoe de auto ontstaan is. De eerste ontwikkelingen van de auto waren in het jaar 1885. De Duitser Cal Benz bouwde zijn eerste automobiel in dat jaar in Mannheim, en was zijn concurrenten Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach nét voor. De eerste auto zag er heel anders uit dan dat de auto’s nu uit zien, maar dat is ook wel logisch. De auto’s hadden grote wielen, geen dak en nog geen rond stuur.

 

De eerste taxi

We beginnen bij het begin: de naam ‘taxi’. Het woord ‘taxi’ is afgeleid van het oud-Griekse woord τάξις (taxis). De betekenis van het woord is ‘betaling’. Eigenlijk is taxi een afkorting van de franse term taximètre. Duitsers gebruikten de term ‘taxameter’, dat uit oorsprong voor huurrijtuigen gebruikt werd, dit werd dan ook weer afgeleid van het latijnse woord taxa (taxatie). Voor de geschiedenis van het voertuig zelf gaan we terug naar 1907 en komen we terecht in de Verenigde Staten, waar Harry Nathaniel Allen het woord taxicab uitleende aan Londen. Het woord taxicab was toen een samenstelling van ‘taximeter’ en ‘cabriolet’. Harry was degene die in 1907 de eerste 600 taxicabs van New York City importeerde uit Frankrijk. Na onderzoek kwam Harry erachter dat de gele kleur het meeste opviel, dus deze 600 taxi’s werden geel geverfd. In Nederland reedt in 1909 de eerste taxi rond!

Veghel taxi

Nu kennen we al veel taxi centrales, zoals Veghel taxi bijvoorbeeld. Het verplaatsen met een taxi bij bijvoorbeeld Veghel taxi is super makkelijk en de service is top!