Steigerhouten meubels zijn al jaren immens populair. Deze meubels zorgen voor een mooie en stoere toevoeging aan je woonkamer, eetkamer of tuin.

Eigenlijk is steigerhout geen officiële houtsoort. De term steigerhout komt uit de bouw. Tijdens bouwwerkzaamheden worden onbehandelde ‘steigerplanken’ op een steiger gebruikt. Door het gebruik ervan en de cementresten krijgen de planken hun karakteristieke stoere look, die geliefd is bij veel meubelmakers.

Steigerplanken zijn planken die gemaakt zijn van vurenhout. Vurenhout is een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Het komt daarom ook in de meeste huishoudens terug in de inrichting.

Waarom kiezen voor steigerhout?

Kenmerkend aan steigerhout is dat het erg robuust is. Daardoor is het uitermate geschikt om te gebruiken als meubels. Steigerhouten meubelen zijn echt iets voor jou wanneer je jouw huis op een stoere en industriële wilt inrichten. Ook kun je kiezen voor een natuurlijke tuin, met een steigerhout tuinmeubel als middelpunt. Kies bijvoorbeeld voor een eettafel van steigerhout, deze zijn enorm massief en zijn een echte eye catcher in jouw tuin.

Daarnaast is steigerhout makkelijk te bewerken. Vurenhout is relatief zacht, zo kun je er makkelijk zelf een schroef in draaien. Zo kun je zelf met steigerhout aan de slag om zelf dingen te maken, bijvoorbeeld een tafeltje, een bankje of een plantenbak. Geef de planken zelf een kleurtje met een beits of een lak, om ze nog beter bij jouw interieur te laten passen.

Voordelig

Een mooie bijkomstigheid aan deze houtsoort is dat steigerhout in verhouding tot andere houtsoorten, zoals eikenhout, een stuk voordeliger is. Fijn om een mooi meubelstuk in jouw woonkamer of tuin te hebben dat niet al te duur is.

Lees ook:  Hoe werkt groene stroom eigenlijk?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Steigerhouten planken kunnen hol of bol trekken. Vooral wanneer je steigerhout buiten gebruikt zal dit door de weersveranderingen gaan werken. Hierdoor trekken de planken krom. Door de planken van tevoren te drogen gaat het hout minder werken. Ook kun je bij de meubels het beste dwarslatten gebruiken waardoor deze kans ook wordt verkleind. Echter geeft dit niet de garantie dat dit niet gebeurt, steigerhout blijft een natuurproduct.