Hoe belangrijk is slaap voor het lichaam?

03/12/2020
|
30
beter slapen

Een goede nachtrust is belangrijk om je energielevel weer op te laden. Als je te weinig slaap hebt gehad ’s nachts, dan voel je je de dag erna niet fit. Het is dus belangrijk om goed te kunnen functioneren. Toch hebben veel mensen weleens last van slechte slaap. Dit kan verschillende oorzaken hebben en het is van belang om hierachter te komen.

We leven in een drukke maatschappij. Dit kan voor veel stress zorgen. We werken elke dag minimaal 8 uur en daarnaast moeten we rekeningen betalen, het huis en gezin onderhouden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over afspraken met vrienden en familie en de hobby’s waaraan we tijd aan besteden. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat we weinig rust aan ons hoofd krijgen. Zo blijft er onbedoeld stress over, waardoor een goede nachtrust soms moeilijk wordt.

De gevolgen van weinig slaap zijn slecht voor onze gezondheid. Het kan leiden tot vermoeidheid, depressie, obesitas, een burn-out en soms nog veel erger. Ook is er onderzocht dat weinig slaap kan leiden tot gedragsveranderingen en het slecht kunnen nadenken. Dit kan weer leiden tot slechte school- en werkprestaties.

Beter slapen doe je zo

Voordat je in een diepe slaap kunt komen, is het van belang dat je lichaam en geest in rust zijn. Het lichaam herstelt namelijk alleen in de diepe slaapfase, die ook wel de REM-fase genoemd wordt. Hoe jij ervoor kunt zorgen dat je beter kan slapen, zullen we nu gaan bespreken.

Gerelateerd nieuws  Natuurlijke haarverzorging door te borstelen

Beter slapen begint met een vast slaapritme. Voor je lichaam is het belangrijk om een vast ritme te hebben, anders wordt de biologische klok verstoord. Bepaal voor jezelf hoeveel slaap je nodig hebt zodat je de dag erna volledig bent uitgerust. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan.

Daarnaast is het belangrijk om niet naar een beeldscherm te kijken één uur voor het slapen gaan. Beeldschermen zoals die van je tv of telefoon verhogen de activiteit van je hersenen, terwijl je deze activiteit juist omlaag wilt krijgen voor een goede nachtrust.

Let ook op je voeding. Eet één uur van tevoren niks meer. Vooral zuivel en dranken met cafeïne en alcohol erin kunnen het beste vermeden worden ’s avonds. Deze producten hebben een negatief effect voor als je wilt gaan slapen.

Tot slot is het van belang om gedurende de dag genoeg beweging en frisse lucht te krijgen. Als je veel beweegt hebt, worden je spieren vanzelf moe. Zo val je ’s avonds sneller in slaap.

beter slapen

Meer in deze categorie

De shortcut naar een energiek leven!

|
Gezondheid, Lifestyle

Snel je droomlichaam krijgen doe je zo!

|
Gezondheid, Lifestyle & Hobby

Wat zijn de psychische gevolgen van seksueel misbruik?

|
Gezondheid

Hoe werkt een laserbehandeling?

|
Gezondheid, Lifestyle & Hobby
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!