Hoe werkt groene stroom eigenlijk?

19/03/2021
|
41
klantenservice greenchoice

Groene stroom, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk? Groene stroom is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dit in tegenstelling tot grijze stroom, dat opgewekt is uit fossiele brandstoffen.

Toch is er nog veel verwarring bij mensen als het gaat om de levering van groene stroom. Is er een apart stopcontact voor nodig? Dit is niet nodig. Er is geen apart stroomnet als het gaat om groene of grijze stroom. Ze komen beide uit het standaard stopcontact.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is dus opgewekt uit duurzame energiebronnen. Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht, biomassa, aardwarmte en afval. De meeste mensen zullen waarschijnlijk alleen de eerste 4 energiebronnen kennen.

Windenergie wordt gehaald uit windturbines in windmolens. Zonne-energie wordt voornamelijk gehaald uit zonnepanelen op de daken van huishoudens. Maar er zijn ook grote velden die vol liggen met mega zonnepanelen om bijvoorbeeld een stad of dorp van energie te voorzien. Twee andere vormen van groene energie die steeds meer terrein aan het winnen zijn, zijn waterkracht en biomassa. Waterkracht krijg je door waterturbines onder water te stallen. Op die plekken moet wel voldoende stroming zijn om energie op te wekken, bijvoorbeeld bij een sluis in een rivier. Biomassa krijg je door het direct verbranden van plantaardig materiaal. Denk hierbij aan snoeiafval, hout of door het verbranden van methaangas.

Gerelateerd nieuws  Op zoek naar je eerste woning? Hier volgen tips!

Dan hebben we nog aardwarmte en afval als duurzame energiebron. De naam zegt het eigenlijk al, warmte dat uit de aarde komt. Dit gebeurt door op minimaal 500 meter diepte warm grondwater omhoog te pompen. Dit kan dan weer gebruikt worden voor het verwarmen van woningen. Afval als groene stroom zullen we ook steeds meer gaan tegenkomen. De afvalproductie in de wereld blijft alleen maar stijgen. Door het verbranden van dit afval in grote verbrandingsinstallaties krijg je duurzame stroom. Echter telt alleen het verbranden van bio afval als groene energie.

Geïnteresseerd in groene energie?

Wil je zelf ook de wereld een beetje verbeteren? Begin dan met het gebruiken van groene, duurzame energie. Bij Greenchoice bijvoorbeeld kun je gebruik maken van groene energie. Voor meer informatie kun je altijd klantenservice greenchoice bellen. Zij kunnen jou dan verder op weg helpen naar een duurzamere toekomst. Klantenservice greenchoice kan jou ook uitleggen hoe jij online meer inzicht in het stroomverbruik krijgt.

klantenservice greenchoice

Meer in deze categorie

Wilt u uw huis in waarde laten stijgen ?

|
Huis en tuin, Wonen

Onmisbare woon-items voor een moderne woonkamer

|
Wonen

Een nieuwe bank aanschaffen, waar moet je op letten?

|
Wonen

Hoe kan je jouw balkon upgraden?

|
Huis en tuin, Wonen
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!