Houtafval hergebruiken: zo doe je dat

16/06/2023
|
109
houtafval hergebruiken

Houtafval is een veelvoorkomend materiaal dat voort komt uit onder andere; (ver)bouwen, renoveren of oude meubels. Vaak wordt houtafval gezien als nutteloos en wordt het weggegooid. Dit is eigenlijk zonde, want het kan op veel verschillende manieren hergebruikt worden. In deze blog zullen we het onderscheid van verschillende houtsoorten toelichten en een aantal ideeën bespreken over hoe je houtafval kunt hergebruiken of recyclen, waardoor je een bijdrage kunt leveren aan een duurzame toekomst.

Verschillende soorten hout

Houtafval bestaat uit drie verschillende categorieën, namelijk;

  • A-hout: dit is onbewerkt, onbehandeld en niet geïmpregneerd hout. Deze soort is van goede kwaliteit waardoor het hergebruiken en recyclen makkelijker is.
  • B-hout: dit is de meest voorkomende houtsoort. Hieronder valt bijvoorbeeld; spaanplaat, geperst hout, meubels, deuren, kozijnen en niet- geïmpregneerd hout.
  • C-hout: is geïmpregneerd hout dat verwerkt is met bepaalde stoffen. Dit wordt vaker bij bijvoorbeeld schuttingen gedaan om de levensduur te verlengen. Deze houtsoort is het meest milieuonvriendelijk en moet dus anders verwerkt worden dan A -en B-hout.

Houtafval hergebruiken

Er zijn verschillende manieren hoe je houtafval kan hergebruiken. Hier worden een aantal ideeën benoemd;

Container huren

Als je veel houtafval hebt en het zelf niet kan hergebruiken, kan het handig zijn om een bouwafval container te huren. Het afval dat hierin afgevoerd wordt krijgt vaker ook een tweede leven door het zo efficiënt mogelijk verwerken en recyclen van het houtafval. Let er wel goed op dat je niet zomaar al het houtafval in een container weg gooit, want hier zitten ook eisen aan verbonden wat wel en niet toegestaan is. Een container is heel handig om van al je afval af te komen. Ben jij benieuwd hoe jij kan zorgen voor minder afval? Klik dan hier!

Gerelateerd nieuws  Het ontwerpen van een thuiskantoor

Houten meubels maken

Houtafval kan ook worden gebruikt voor het maken van meubels of andere hout voorwerpen. Door het hout te schuren, te zagen en te bewerken, kan je unieke en interessante meubelstukken maken.

Composteren

Een hele andere optie is om houtafval in te zetten om een vruchtbare bodem voor je tuin te creëren. Houtafval kan versnipperd worden en vervolgens toegevoegd worden aan je composthoop. Het hout zal dan langzaam gaan ontbinden en bijdragen aan voedingsstoffen in je compost.

Er zijn een tal van mogelijkheden waarop houtafval hergebruikt kan worden. Wees creatief en kijk per situatie wat het beste werkt om je (hout) afval op een duurzame en milieubewuste manier te verwerken. Wil jij je tuin herinrichten? Lees dan deze blog.

Meer in deze categorie

De veelzijdige wereld van social advertising

|
Algemeen

5 Spannende avonturen om samen in de slaapkamer te ontdekken

|
Algemeen

Huel Review: de ultieme voedingsvervanger voor jouw levensstijl?

|
Algemeen

Bereik de wereld met jouw verhaal! Je boek internationaal uitbrengen

|
Algemeen
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!