Het wordt nogal vaak gezegd: ga de administratie uitbesteden. Maar, is dit ook altijd de beste zet? Dat hangt van verschillende factoren af. Ben jij aan het twijfelen? Wil jij misschien wel jouw boekhouding uitbesteden, maar vind je het ook nog wel duur? Lees hier de overwegingen, van waaruit jij een keuze kunt maken. 

Het wordt te ingewikkeld 

Het kan al snel zijn dat, naarmate een bedrijf groeit, dat de administratie een stuk ingewikkelder wordt. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk is om goed de boekhouding te doen. Ben je op het punt belandt dat je twijfelt dat je het goed invult? Dan is het tijd om in te grijpen.  

Dan moet je misschien wel een aanvullende opleiding gaan volgen of je laat het doen. Het kan ook soms zo zijn dat je het gedeeltelijk uitbesteed. Je krijgt een soort hulpdienst dan. Dit is vooral belangrijk als je zelf het echt nodig hebt om diepgaand inzicht te hebben en je het (nog) niet los kunt laten. 

boekhouding-2

Je vindt het niet leuk én je kunt het betalen 

Het kan een hele aantrekkelijke reden zijn. Het moet echter wel zo zijn, dat jij het je kan permitteren dat je de administratie uitbesteed. Het is niet voor niets, dat beginnende ondernemers het vaak eerst zelf doen. Er is nog geen geld voor. Wat je in dat geval kunt doen, is om er in ieder geval voor te zorgen dat jouw werkplek perfect is.

Maar, als je eenmaal het geld er wel voor hebt: wacht er dan niet meer mee. Een boekhouder levert namelijk ook vaak weer geld op. Een goede boekhouder is namelijk op de hoogte van allerlei voordeeltjes waar ook jij van kan profiteren. Het is ook onvoorstelbaar hoeveel ondernemers nog een stapeltje inkomende rekeningen nooit hebben afgeschreven. Zonde dat ze de btw niet terugvragen. Dat is een hoop geld. 

Lees ook:  Een bedrijf opstarten

Je hebt er geen tijd meer voor 

Dit is een goede reden, als het komt doordat jouw bedrijf zo goed loopt. Het enige waar je wel op moet letten bij het uitbesteden van de administratie, is dat je wel inzicht moet blijven houden. De financiële staat van het bedrijf moet altijd helder zijn. Op die manier kun je namelijk bijsturen als het ineens minder goed blijkt te gaan. 

Al met al genoeg overwegingen om de boekhouding uit te besteden. Ben jij er al uit?