Wat is free publicity eigenlijk?

20/11/2021
|
32
free publicity

Er zijn tegenwoordig enorm veel voorbeelden van free publicity. Free publicity is al lang niet meer het schrijven van alleen een persbericht. Je kunt immers met een goede marketingstunt de media ook uitnodigen om over jouw onderneming te schrijven. Hiervoor kun je een event organiseren, een award uitreiken of gaan spreken op een bijeenkomst. Er ontstaat uit deze dingen vaak een golf van gratis publiciteit of zoals dat in de PR wereld ook wel genoemd wordt: free publicity. Toch is deze free publicity misschien niet helemaal free, want het kost vaak alsnog wel veel tijd om gratis in de media te komen, de media moet jouw nieuwswaren namelijk oppikken en er dan ook nog eens over willen schrijven. Free publicity is dus het verwerven van aandacht in on- en offline media doordat journalisten, bloggers, twitteraars etc. vrijwillig en positief communiceren over jouw merk, organisatie, product of dienst.

Creativiteit

Bij free publicity is creativiteit cruciaal. Je moet namelijk een actie en/of campagne bedenken die de aandacht krijgt van journalisten en bloggers, zodat zij publiciteit voor je merk gaan maken. Deze publiciteit moet de specifieke doelgroepen beïnvloeden die je voor ogen had. Als deze doelgroep niet beïnvloed wordt zal je waarschijnlijk ook geen publiciteit halen. Deze vorm van PR wordt vaak een PR stunt genoemd of een guerrilla actie.

Gerelateerd nieuws  Wat zijn gevaarlijke chemische stoffen?

Merkgericht

Je free publicity moet altijd gericht zijn op een actie of campagne die je merk versterkt. Het moet een investering zijn. Mensen moeten op deze manier communiceren over je merk en dan vooral de campagne.

Afhankelijk

Free publicity kan ook gevaarlijk zijn. Het is namelijk afhankelijk van de pers. Journalisten of bloggers kunnen namelijk iets publiceren op hun eigen manier en niet precies op de manier die jij in gedachten had. Soms kan dit zelfs negatief zijn. Probeer te zorgen dat de pers niet negatief over je schrijft, want dit kan vaak leiden tot reputatieschade en in sommige gevallen zelfs een crisis veroorzaken. Zoals ze zeggen: een goede reputatie komt te voet en gaat te paard.

Doelen

Met free publicity kun je verschillende doelen nastreven. Je streeft vaak doelen na die gericht zijn op aandacht, bewustwording en een positieve houding ten opzichte van het merk, de organisatie, het product of de dienst. Doelen die je niet nastreeft zijn het overbrengen van kennis en informatie. Mocht dat wel een gewenst doel zijn kun je beter voor een ander marketingcommunicatie-instrument kiezen.

free publicity

Meer in deze categorie

Hoe bepaal je de prijs van een product?

|
Bedrijf

Eigen nagelsalon beginnen doe je zo

|
Bedrijf

Lokale online marketing – zo doe je dat

|
Algemeen, Bedrijf

Wil jij taxichauffeur worden? Hier is wat je moet weten

|
Diensten, Werk
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!