Iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord, tapas. Maar sommige mensen denken dat tapas één gerecht is, terwijl dit niet zo is.

Tapas is namelijk de verzamelnaam voor kleine aperitiefhapjes in Spanje. Er zijn enorm veel variaties in tapas vanwege de verschillende culturele streken.  Zo zul je in de kustgebieden vooral visgerechten tegenkomen en in het binnenland meer vlees. En zo wordt er in het zuiden vaak gefrituurd, daar waar ze in het binnenland meer van stoofpotten houden.

Warme en koude gerechten

Als je in een tapas restaurant de menukaart voor je krijgt, dan is de tapas meestal onderverdeeld in koude en warme gerechten. Het is meestal gebruikelijk om eerst met de koude tapas te beginnen en daarna naar de warme over te gaan. Bij koude tapas moet je denken aan een kaas- of worstplankje, salades, vis en gazpacho. Bij warme tapas is er bijna oneindig veel keuze. Van vis- en vleesgerechten tot aan aardappeltjes in alle vormen en maten.

Het is ook gemakkelijk om zelf thuis tapas te maken. Het voordeel van koude tapas is dat je deze van tevoren klaar kunt maken en dat het redelijk snel klaar is. Online staan er ook genoeg recepten om uit te kiezen.

Verschil Spanje en Nederland

Het grote verschil tussen tapas in Spanje en Nederland is de grootte van de porties. In Spanje bestaat tapas meestal uit wat kleine hapjes voordat het hoofdgerecht komt en als tussendoortje bij de borrel. Hier wordt tapas ook vaker gedeeld met het gezelschap waarmee je uit eten bent. Er worden dan gezamenlijk een aantal tapas gerechten besteld waar iedereen van kan proeven. In Nederland is tapas echter vaak een hoofdgerecht en zijn de porties ook wat groter. Meestal bestelt elke persoon voor zich.

Lees ook:  Ontbijt met verse tonijn prepareren

In Nederlandse tapas restaurants vind je vaker alle bekende klassieker van tapas. Deze komen uit alle regio’s in Spanje. In Spanje zul je echter niet vaak een mix zien van verschillende streken. Elke streek is trots op haar identiteit en cultuur en ze proberen dit in stand te houden door middel van hun voedsel.

tapas restaurant