In Moskou zijn er erg veel winkelcentra. Je kunt hier uren doorbrengen GUM is een gigantisch warenhuis op het rode plein vol met prachtige winkeltjes met stevige prijskaartjes.

De meeste winkels in Moskou openen hun deuren pas vanaf tien uur in de ochtend. Sommige zelfs pas om elf uur. De stad staat wellicht niet zo bekend als een shopparadijs, maar de soviettijd is al lang gone.

Je zou verwachten dat je er goedkoop kan shoppen, maar niets in minder waar. Vaak is het zelfs duurder door de hoge invoerkosten en vervoerskosten.

In Moskou kom je veel van dezelfde winkels tegen die je hier in Amsterdam en Rotterdam ook tegenkomt. Denk aan Gucci, Prada, maar ook H&M. De Russische souvenirs zijn daarentegen wel erg voordelig. DEnk aan de populaire handgemaakte vazen, matrjosjkapoppetjes en de chochloma. Maar ook de Russische vodka kun je hier niet missen.

De twee grootste warenhuizen van Moskou zijn het TsOeM en GOeM. Dit zijn voormalige staatswarenhuizen. Deze zijn na de Sovjet-periode beide gerenoveerd en huisvesten u ook een paar dure westerse kledingwinkels. Maar voor Russisch kleding kun je bij beide warenhuizen ook erg goed terecht om lekker te shoppen. Het GOem bestaat uit drie winkelgalerijen onder een glazen dak en is aan het einde van de 19de eeuw gebouwd.

Verder liggen er verspreid door Moskou een groot aantal leuke markten, met verse etenswaren. De Danilovskijkmarkt en de Basmannyjmarkt zijn de bekendste. In het Izmajlovopark wordt er ieder weekend een gigantische vlooienmarkt gehouden. Hier vind je allerlei oude én nieuwe spulletjes, zoals zilver, glas, porselein, tapijten, handwerk en bontmutsen.

Lees ook:  Op zoek naar liefde of naar lol?