Hoe je een echt goede wijnproever wordt 

wijnrek

Er zijn mensen die gaan na een fles Lambrusco of twee flessen Hugo, de deur uit en de stad in. Gelukkig is er altijd ruimte voor een meer smaakvolle ervaring. Natuurlijk is er niets mis met Lambrusco en Hugo, maar dat je nu kunt zeggen dat het de beste wijn is? De echte fijnproevers weten wel beter. 

Drink meer smaak 

Als je een goede wijnproever wil worden, dan moet je veel verschillende soorten wijn proeven. Het is daarbij niet de bedoeling dat je alles op drinkt. Je hebt een slokje voor de smaak. Maar, de rest van de fles drink je normaal niet op. 

Een beetje zonde om al die wijn weg te doen? Ja, maar stomdronken, ga je natuurlijk ook niet meer echt proeven. Wat je kunt doen is samen met vrienden, wijn te gaan proeven. Zo hoeft er niet zoveel wijn meer weg. Nog een voordeel? Zo zijn de kosten ook nog eens beter te overzien. 

Hoe je moet wijnproeven? 

Ten eerste kijk je wat de kleur van de wijn is. De kleur zegt namelijk vaak iets over de leeftijd van de wijn. Zo is bijvoorbeeld witte wijn, die nog vrij jong is groen en als je een oudere witte wijn hebt, is de kleur oud geel. Ook de helderheid zegt iets over de wijn.

rek-wijn

De kleur en de helderheid gezien? Dan kun je nu het glas op tafel zetten. Houd het glas bij de steel vast en draai nu kleine rondjes met het glas. Dit noemen ze tafelwalsen. Het zorgt ervoor dat de geuren goed loskomen. Hef vervolgens het glas en hang je neus net boven het glas, zonder het met de neus aan te raken. Nu kun je flink, maar wel kort even ruiken. 

Gerelateerd nieuws  Verander je mindset voor een positiever leven

Wat komt er dan? Het slurpen. Slurp een slok en kauw er heel eventjes op. Slik de wijn daarna door of spuug het uit. Tip? Doe een wijnproeverij in een café met een wijnsommelier. Dan leer je ook wat het bijvoorbeeld zegt als de wijn troebel is. 

Wijnrek kopen 

Wil je echt een goede wijnproever worden? Ga dan een wijnrek kopen. Want, als je een wijnrek kopen gaat, dan krijgt wijn een vast plekje in jouw leven. Een wijnrijk kopen, kun je het beste doen bij een goede leverancier. Zo bouw je ook meteen al goede contacten op. Je weet nooit of het nog eens handig kan zijn, nietwaar? 

Behalve dat je een wijnrek kopen kunt, is het vooral handig om een opleiding te volgen. Want, als je een echte wijnproever wil worden, ga je de diepte in en word je zelf wijnsommelier. Een mooie uitdaging, maar als je die opleiding succesvol afgerond hebt, ben je wel echt een goede wijnproever. Misschien is daarvoor wel een goede opleiding in Leiden.

Meer in deze categorie

Producten die je echt moet hebben in jouw keuken

|
Eten

Welke wijn past goed bij een risotto?

|
Eten

Leuke klusjes die je zelf kunt doen

|
Lifestyle & Hobby

Hoe beïnvloed alcohol ons gedrag en emoties?

|
Ontspanning
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!