Wat is gember?

01/08/2020
|
83
gember

Gember is een specerij dat op internationaal niveau een van de meest gebruikte specerijen in de keuken is. De zogenaamde wortelstok van de gemberplant is het gedeelte dat wij de naam gember hebben gegeven. Een andere naam voor deze plant is de Zinigber officinale. Men gebruikt gember vooral om gerechten een lekkere spice te geven. Dat is namelijk ook het geen wat zo kenmerkend is aan deze specerijen, namelijk het pittige karakter. De smaak van gember kun je het beste omschrijven a;s licht pittig met een bittere nasmaak. Over de smaak van gember zijn de meningen erg verdeeld. Zo vinden veel mensen de smaak te intens omdat het een heel gerecht direct een bepaalde smaak kan geven.

Gember wordt al honderden jaren gebruikt

Het specerij gember wordt al honderden jaren gebruikt. Zo is er bewijs gevonden dat in de 4e eeuw voor christus gember al gebruikt werd door hindoes. Op dat moment waren zijn aan het experimenteren met deze soort kruiden. Het werd al snel een geliefde toevoeging aan gerechten. Romeinen gebruikten ook gember, maar in die tijd werd dit vooral gezien als iets wat de rijke mensen zich konden veroorloven. Het heeft nog een tijd geduurd voordat gember in Europa terecht kwam. Na het instorten van het Romeinse rijk werd deze specerij met de handel vanuit het oosten naar het westen gebracht.

Gerelateerd nieuws  De Spaanse keuken: vol met smaak en geschiedenis

Wat maak gember zo gezond?

Gember wordt ook gebruikt voor gezondheidsredenen. Vooral voor ontstekingsremmende en pijnstillende werking wordt gember veel gebruikt. Deze twee eigenschappen geven je lichaam een enorme boost. Gember heeft ook de bijnaam het levende goud gekregen, en dat is niet voor niks. Gember staat bol van mineralen en vitamines. Ook zitten er allerlei antioxidanten in die veel invloed hebben op de ontgifting van je lijf. De gezonde eigenschappen werden als snel opgemerkt in verschillende landen op onze aardbol. Men gebruikt gember tegenwoordig in de traditionele Chinese geneeskunde. Dit gebeurt al duizenden jaren in deze geneeskunde en het bewijs dat dit zo'n succes is omdat mensen het al jaren blijven gebruiken.

Meer in deze categorie

Welke wijn past goed bij een risotto?

|
Eten

Stappenplan voor de beste barbecue

|
Eten

Ontbijt met verse tonijn prepareren

|
Eten

De 3 moeilijkste gerechten om te maken

|
Eten
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!