Hoe wordt de leefbaarheid in Nederland bepaald?

13/04/2023
|
63
leefbaarheid

Leefbaarheid heeft voor iedereen een andere definitie, de een houdt van drukte en de ander meer van rust. Om een heel land leefbaar te maken, zijn er een aantal belangrijke factoren die hier invloed op hebben. Drie belangrijke factoren van leefbaarheid zijn fysieke kwaliteit, sociale kenmerken en veiligheid

Fysieke kwaliteit

Het eerste onderdeel dat belangrijk is, is de fysieke omgeving. Dat is de omgeving waar je in leeft, voelt, ruikt en ziet. Voor de meeste mensen betreft dit eenvoudig gezegd de woonomgeving. Factoren die de leefbaarheid kunnen beïnvloeden zijn onder andere verkeersoverlast, groen in de buurt zoals een bos of een wandelgebied, maar ook openbare wegen of openbaar vervoer in je leefomgeving.

Sociale kenmerken

Bij leefbaarheid komen ook sociale aspecten kijken. Denk hierbij aan het contact met buren en hulp vragen aan elkaar, maar leefbaarheid heeft ook betrekking op sportmogelijkheden of buurtclubs. Kortom: Het gaat hier vooral om de sociale aspecten zoals contacten en interactie met anderen.

Veiligheid

Tot slot is er nog de veiligheid, deze is natuurlijk ook van belang voor de leefbaarheid. Dit heeft vooral betrekking op wie er in je buurt wonen en op de mate waarin jij je veilig voelt in je woonomgeving. Als er in een buurt veel overlast en criminaliteit is, zullen mensen zich niet veilig voelen en dit gaat ten koste van de leefbaarheid voor deze mensen. Om een goede leefbaarheid voor iedereen te creëren is het wel belangrijk als mensen zich veilig voelen, vooral in hun eigen woonplaats en huis.

Gerelateerd nieuws  6 x de beste ideeën voor een themafeest: maak je feestje onvergetelijk!

Hoe kun jij Nederland leefbaarder maken?

Jij kun natuurlijk ook je eigen steentje bijdragen aan een betere leefbaarheid voor jou en je buurtgenoten. Als je kijkt naar bovenstaande aspecten kan je zelf zien wat je kunt verbeteren. Als je wil bijdragen aan de leefomgeving van de hele samenleving zal een baan in het ruimtelijk domein goed bij jou passen. Hier heb je invloed op de fysieke leefomgeving van burgers en bedrijven, waarbij je werkt aan betere wereld voor anderen. Je krijgt binnen die functie uiteenlopende projecten bij opdrachtgevers. Daarnaast zijn er verschillende corporaties, gemeentes en bedrijven die ook kunnen bijdragen aan een goede en betere leefbaarheid in Nederland, denk hierbij aan welzijns- en huurdersorganisaties.

Meer in deze categorie

6 x de beste ideeën voor een themafeest: maak je feestje onvergetelijk!

|
Algemeen, Ontspanning

Legale softdrugs in Nederland

|
Ontspanning

Ontspanning nodig? Hier zijn 5 tips!

|
Lifestyle & Hobby, Ontspanning

De leukste ideeën voor een date thuis

|
Ontspanning
© Copyright Igoumenitsa 2023
hello world!