Als je van de wat jongere generatie bent kun je je waarschijnlijk niet eens voorstellen dat je woning door iets anders verwarmd wordt dan je verwarming en cv-ketel. Dit gebeurd al jaren, maar vroeger was dat anders. Toen had ieder huis een kachel om warmte te creëren. Vrij veel huishoudens zijn nog steeds verliefd op dit idee en hebben daarom nog steeds een kachel. Wat je ook kiest, niets is fout. Beide hebben voor- en nadelen. Dus wat past bij jou? Loop je met de kudde mee of spreekt een traditionele verwarming jou meer aan? In deze blog vertellen we jou waarom je wel of niet moet kiezen voor een houtkachel.

Een kachel is veel werk

Onderschat nooit hoeveel werk het is om een kachel goed te onderhouden. Je kunt het zien als het verschonen van een konijnenhok. Nieuw brandhout na iedere keer dat je m’ hebt gebruikt, as van de vorige keer weggooien enzovoorts. Het regelmatig schoonmaken van je kachel is een must. Het vervangen van het brandhout en het weghalen van het as horen hier ook bij.
Het kan ook zijn dat een kachel schadelijke stoffen laat vrij komen. Dit gebeurd voornamelijk bij oudere kachels. Zeker een aandachtspuntje.

De voordelen van een ouderwetse kachel

Het unique selling point van een kachel is natuurlijk de sfeer en uitstraling die hij heeft. Een kachel maakt je woon- of zitkamer ineens een stuk interessanter. Behalve het aanzicht is een kachel ook bijzonder functioneel én kostenbesparend. Vergeet de energierekening, je hoeft alleen brandhout te kopen. Brandhout is vele malen goedkoper dan de energierekening die je elke maand in de brievenbus krijgt. Brandhout voor een goede prijs vinden is dan ook geen probleem,  je koopt bij bijna elke winkel. Er zit ook verschil in brandhout dus ook daar kun je een keuze maken. Al met al is het grootste voordeel dat een kachel goedkoper is dan een centrale vergaring. Reken het voor jezelf uit!

Lees ook:  Verliefd zijn is een lingerie in allerhande kleuren