Sneakers, wij zijn er allemaal gek op. Het zijn dan ook zeer multifunctionele schoenen waar we mee kunnen sporten maar ook gewoon comfortabel mee kunnen rondlopen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat jij wel een paar sneakers in huis hebt. Maar het nadeel aan deze super fijne schoenen, is dat ze altijd zo snel vies worden. Als je clean sneakers wilt, moet je vooral verder lezen!

1. Voorzorg: vlek beschermende spray

Als jij je witte sneakers voor het eerst draagt, is het aan de raden om een vlek beschermende spray te kopen. Deze spray geeft de schoen een beschermende, onzichtbare beschermlaag. Hierdoor wordt water afgestoten en dit voorkomt vlekken zonder dat de schoen minder ademend wordt.

sneaker cleaner

2. Schoonmaken: Sneaker cleaner

Om vuile sneakers weer schoon te krijgen is een sneaker cleaner handig. Volg de volgende stappen voor het schoonmaken van je sneakers:

 • Verwijder de veters
  Allereerst zal je de veters uit de schoenen moeten verwijderen. Haal het grove vuil al van de veters af en doe de veters in een waszakje. Was de veters vervolgens in de wasmachine en laat ze aan de lucht drogen. Je zal zien dat je veters weer zo goed als nieuw zijn!
 • Weet van wat voor materiaal de sneakers gemaakt zijn
  Als je weet van welk materiaal je sneakers gemaakt zijn kan je de juiste sneaker cleaner aanschaffen. Er is namelijk een groot verschil tussen de verzorging van lederen sneakers tegenover bijvoorbeeld canvas sneakers. Zodra je hebt geconstateerd met welk materiaal je te maken hebt en je de daarvoor bestemde sneaker cleaner hebt aangeschaft, kan je verder naar de volgende stap.
 • Het schoonmaken
  Om er zeker van te zijn dat je ieder deel van de schoen kan bereiken, adviseren wij dat je keukenrol in je schoen stopt, wc papier of tissues werkt ook. Gebruik geen kranten, want de inkt kan in je schoen trekken. Vervolgens:
  – Gebruik je een doek om alle grote stukken vuil en modder van je schoen en zool te verwijderen
  – Borstel je de schoenen schoon met een sneaker cleaner en spoel je ze af met water tot je tevreden bent met het resultaat
  – Laat de sneakers drogen. Leg ze niet in de zon om te drogen, hierdoor kunnen ze krimpen of van kleur veranderen
Lees ook:  Wat is mesotherapie?

3. Onderhoud: Sneakerdoekjes

Als je de schoenen een tijdje hebt gedragen, kan er wat slijtage of vegen op de sneakers verschijnen. In dit geval kan je sneakerdoekjes gebruiken die de witheid van de schoenen behouden door het vuil eraf te halen. Sneaker doekjes zijn ideaal om te gebruiken voor lederen sneakers en de tussenzolen. Helaas werken ze niet echt op suéde of andere materialen.