De types Usher Syndroom zijn onder te verdelen in drie verschillende klinische ziektes. Deze heetten USH1, USH2 en USH3. Bij het ontstaan van het Usher syndroom zijn er tien soorten genen betrokken. Usher is een erfelijke ziekte en begint vaak al een rol te spelen op een hele jonge leeftijd bij veel mensen. Er zijn drie verschillende types Usher syndroom, deze worden hieronder kort na uitgelegd. Lees dus snel verder.

USH1 en de ontwikkeling

Bij USH1 hebben veel mensen problemen met hun evenwichtsorgaan. Door deze aandoening kunnen kinderen problemen hebben met kruipen, lopen en zitten. Deze kinderen leren dus pas op latere leeftijd deze bewegingen, wat voor mensen zonder deze ziekte als een simpele beweging gezien wordt. Deze mensen ontwikkelen ook dus minder snel ‘simpele’ bewegingen, hierdoor kunnen kinderen pas na 18 maanden zelfstandig leren lopen en op een latere leeftijd leren fietsen is haast onmogelijk.

USH2 en USH3 de ontwikkeling

50% van de Kinderen met USH3 hebben ook last van evenwichtsproblemen en kinderen met USH2 hebben hier geen last van. Bij USH2 en USH3 ontwikkelen de gebreken van het Usher syndromen zich minder snel dan bij USH1.

Types Usher syndroom en de hulpmiddelen

Helaas zijn er nog geen behandelingen voor de verschillende types Usher syndroom. Het enige wat we kunnen doen is het leven van deze kinderen en mensen makkelijker maken. Dit kan door gebruik te maken van speciale brillen en gehoorapparaten. En eventueel een speciaal gemaakte telefoon die harder kan en met speciale grote toetsen. Omdat het syndroom van Usher een zeldzame ziekte is kan deze nog niet echt behandeld worden nu. In de toekomst als gen therapie meer terrein wint en als de wetenschap ons zover brengt kunnen deze mensen wel geholpen worden.

Lees ook:  Hoe een eetschema jou kan helpen

Gentherapie voor het Usher syndroom

Gentherapie kan in de toekomst gebruikt worden om mensen met het Usher syndroom te helpen. Dit kan in de toekomst al gedaan worden voor de geboorte van de kinderen. Hier wordt dan het slechte DNA van de kinderen uitgehaald en verbeterd, waardoor ze zonder deze klachten geboren kunnen worden.