Preventive maintenance is een soort proactief onderhoud dat aanpassingen, reiniging, smering, reparaties en vervanging van onderdelen omvat. Preventive maintenance houdt activa in goede staat en verlaagt downtime en grote reparaties. Hierdoor is proactief onderhoud een manier van duurzame bedrijfsvoering; het verlengt immers de levensduur van uw machines.

Waarom uw fabriek preventive maintenance?

Preventive maintenance, ook wel afgekort tot PM of in het Nederlands preventief onderhoud, wordt uitgevoerd met als doel de levensduur van activa te verlengen. Door regelmatig onderhoud blijven machines langer optimaal draaien. Logisch ook; een auto die periodiek wordt onderhouden zal ook veel langer blijven rijden dan één die geen aandacht of poetsbeurten ontvangt.

Elke machine is anders. Dit geldt dan ook voor de onderhoudsbehoefte van verschillende machines. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om een ​​succesvol systeem te bouwen voor preventive maintenance.

Hoe kan preventive maintenance helpen?

Software voor preventive maintenance biedt een aantal belangrijke voordelen. Het helpt bij het beheren van alle onderhoudstaken (en de administratie van die taken), zodat de onderhoudswerkzaamheden soepel verlopen. Het kan ook onderhoudskosten besparen omdat het systeem onderhoudstaken kan plannen en prioriteren op basis van bewerkingen, waardoor de onderbreking van het werkschema bij onderhoud wordt geminimaliseerd. Tevens wordt zo ook ongeplande stilstand voorkomen. Ten slotte ontlast software voor preventive maintenance de administratieve rompslomp, zodat technici zich beter op hun werk kunnen concentreren.

Preventive maintenance wordt vaak gezien als moeilijk te rechtvaardigen overheadkosten. Toch is het werkelijk een manier om juist kosten te besparen en efficiënter te werken binnen de fabriek. Bekijk daarom ook de opties voor preventive maintenance binnen jouw productiebedrijf.

Lees ook:  3D printers bieden veel waarde voor automotive