Het meest gebruikte materiaal, kun jij zonder?

14/07/2022
|
97
mig laserapparaat

Veel mensen weten dat natuurlijke grondstoffen steeds schaarser aan het worden zijn. Dit komt mede door de opwarming van de aarde. Een van de meest onderschatte materialen is metaal. Voorbeelden van metalen zijn zink, magnesium, lood en koper. Metaal wordt tegenwoordig voor zoveel producten gebruikt. Denk hierbij aan auto’s, computers, voedselverpakkingen en heel wat klusgereedschappen of bouwmaterialen. Maar wat is metaal precies en hoe zorgen we ervoor dat we niet zonder metaal komen te zitten? Wij vertellen er meer over in deze blog!

Wat is metaal?

Metaal is een uniek materiaal. Het kan namelijk meerdere keren worden ingezet zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Metaal kan worden omgesmolten, door bijvoorbeeld een MIG apparaat, waardoor het helemaal vervormd kan worden. Metaal komt oorspronkelijk van ertsen en is in tegenstelling tot goud en zilver niet afkomstig uit de natuur. De winning van metaal gebeurt door middel van hoge temperatuurprocessen. Daarna kan het worden vormgegeven middels gieten, extruderen en walsen.

De industrie rondom metaal

Tegenwoordig is er een zeer grote metaalindustrie. Metaal wordt dan ook voor een aantal verschillende doeleinden gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld enkelvoudige metalen producten die worden gemaakt, denk hierbij aan bouten, assen en moeren. Daarnaast worden onderdelen van machines en apparaten ook van metaal gemaakt. Wanneer er geen gebruik gemaakt van worden van deze metalen onderdelen kunnen sommige producten niet geproduceerd worden. De vraag naar metaal is door de huidige consumptiemaatschappij dan ook enorm groot.

Gerelateerd nieuws  Een Wordpress-site up en running krijgen

Is er wel genoeg metaal?

Door de grote vraag naar metaal is het belangrijk dat het metaal dat er bestaat wordt gerecycled. Dit is niet alleen goed voor de economie maar ook voor het milieu. Zoals we eerder al zeiden kan metaal makkelijk meerdere keren worden gebruikt. Door het om te smelten zal er zelfs geen enkele kwaliteit verloren gaan. Daarnaast blijft metaal altijd een hoge waarde houden. Door metaal te blijven recyclen zal er langer en meer gebruik kunnen blijven gemaakt worden van metaal en zal het milieu er minder last van hebben. Een circulaire economie is tenslotte het doel van de hele duurzame maatschappij.

Meer in deze categorie

Een WordPress-site up en running krijgen

|
Industrie, Machines

De voordelen van een elektrische driewieler

|
Machines, Vervoer

Het toepassen van preventief onderhoud

|
Industrie, Machines

Wat is preventive maintenance?

|
Industrie, Machines
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!