Eten met stokjes

07/10/2020
|
146

Voordat je met je stokjes probeerde te eten bij je lokale chinees in Elsloo kwamen de stokjes van heel ver. Het is tegenwoordig gebruikelijk om bijvoorbeeld je sushi of andere oosterse gerechten met stokjes te eten. De meeste mensen, in Nederland, kunnen daarom nu al een beetje met stokjes eten. Toch blijft het altijd een beetje moeilijk. Sommige gerechten zoals rijst of soep gaat al een stuk moeilijker met stokjes. Hoewel het voor ons soms moeilijk lijkt en misschien een beetje onhandig, eten miljoenen mensen in Azië dagelijks met stokjes.

De oorsprong

Oorspronkelijk komen de eetstokjes uit China en zijn ze in de 7e eeuw geïntroduceerd in de Japanse cultuur. In Japan heten ze hashi. In eerste instantie werden de stokjes gemaakt van een bamboestok. De bamboestok werd gebogen in een pincet vorm. Pas veel later werden er 2 aparte stokjes gebruikt, zoals we de eetstokjes nu kennen en klaar liggen bij je chineesrestaurant in Elslo. Ongeveer 30% van de totale wereldbevolking eet met stokjes. Het grootste aandeel hiervan komt uit Azië. Vaak hebben chinezen ook nog een lepel bij hun stukjes. Hiermee kunnen ze de rijst of de soep mee eten.

Gerelateerd nieuws  Ontbijt met verse tonijn prepareren

Waarom stokjes?

Waarom eten zoveel Aziatische mensen met stokjes? Al ongeveer 1800 jaar wordt er met stokjes gegeten. Voordat er met stokjes werd gegeten aten mensen met een lepel. In de eerste eeuwen na Christus ging men granen steeds meer verwerken in een ander product; namelijk noedels. Hierdoor veranderde de manier van eten. Noedels eten met een vork ging niet, maar met stokjes ging dit juist heel makkelijk. Aziatische mensen gebruikten minder vlees dan mensen in het westen. Als er al vlees op tafel kwam dan waren dit kleine stukjes. Een mes was dus ook niet nodig. Toen de Chinese keuken naar Nederland kwam zijn ook de stokjes meegekomen. Hierdoor vind je bij jouw chinees in Elsloo vaak stokjes waarmee je kan eten.

Meer in deze categorie

Producten die je echt moet hebben in jouw keuken

|
Eten

Welke wijn past goed bij een risotto?

|
Eten

Stappenplan voor de beste barbecue

|
Eten

Ontbijt met verse tonijn prepareren

|
Eten
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!