Hoe kom je op voor jezelf?

14/12/2022
|
131
voor jezelf opkomen

Als je voor jezelf moet opkomen is dat niet altijd even makkelijk. Je wil een ander niet teleurstellen en zegt daarom nooit nee of je zegt wat je denkt dat de ander wil horen. Je hebt de ander tevreden gesteld, maar jezelf eigenlijk niet. Je hebt er even een slecht gevoel over, maar achja, de ander is tevreden toch? Als je dit herkent dan kom je waarschijnlijk zelden of nooit voor jezelf op. Dat is zonde, want jijzelf bent het belangrijkste. Je mag jezelf best wat vaker op de eerste plek zetten en iets minder aan anderen denken. Wil je vaker voor jezelf opkomen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor je.

 

Zelfkennis

Als eerste moet je jezelf goed kennen om voor jezelf te kunnen opkomen. Je moet goed weten wat je grenzen zijn en wat je zelf wilt voordat je voor jezelf kan opkomen. Je moet dus eerst je eigen grenzen trekken, voordat je die aan een ander kan vertellen. Beeld je de situatie in waar je weer niet voor jezelf bent opgekomen, terwijl je dat wel zou willen. Bedenk je hoe je hebt gereageerd en hoe je graag zou willen reageren in een soortgelijke situatie als deze zich weer voordoet. Bedenk daarbij goed wat jouw grens is.

Gerelateerd nieuws  MMA Nederland

 

Zelfvertrouwen

Heb je weinig vertrouwen in jezelf? Werk hier dan aan om het maximale uit jezelf te halen. Je kan dit op veel verschillende manieren doen. Praat bijvoorbeeld elke dag tegen jezelf in de spiegel en vertel jezelf wat er vandaag allemaal goed ging. Probeer zo positief mogelijk te blijven. Je kan er ook voor kiezen om op te schrijven wat je sterke kanten zijn een keer in de maand bijvoorbeeld. Iedere keer als je dan merkt dat je zelfvertrouwen weer wegzakt kun je dat erbij pakken en weer even lezen. Vind je het lastig om de sterke kanten van jezelf op te schrijven? Vraag het dan aan de mensen die je goed kennen. Iedereen heeft sterke punten.

 

Lichaamstaal

Bij voor jezelf opkomen hoort ook lichaamstaal. Je lichaamstaal spreekt ook voor zich, ook al heb je dit zelf niet altijd door. Zeg jij met een glimlach nee tegen iemand? Dan zal diegene dat niet snel geloven. Sta jij met je hoofd omlaag te praten tegen je leidinggevende, maar wil je wel een hogere functie? Dan zal je leidinggevende je niet al te serieus nemen. Let dus goed op je lichaamstaal en probeer je hier in de verschillende situaties die zich voordoen op een dag bewust van te zijn.

voor jezelf opkomen

Meer in deze categorie

De slimme aanpak van volgersvermeerdering op sociale media

|
Lifestyle, Lifestyle & Hobby

Het belang van wintertuinonderhoud: hoe snoei je jouw tuin op de juiste manier in de winter?

|
Default, Huis en tuin

Welke spullen heb je nodig als je gaat backpacken?

|
Lifestyle & Hobby, Vakantie

Ontspanning nodig? Hier zijn 5 tips!

|
Lifestyle & Hobby, Ontspanning
© Copyright Igoumenitsa 2024
hello world!